Rólam

Közel 20 éves szakmai tapasztalattal sok-sok sikerrel és nem kevés terápiás kudarccal a hátam mögött próbálok a mai magyar egészségügy berkein belül lehetőleg továbbra is ambíciózusan és humánummal megbírkózni a mindennapok feladataival. E mellett családom "kihívásainak" is eleget tenni. A blog egyfajta kikapcsolódást jelenthet és szeretném a gyakorló kollégák hozzászólásait véleményeit megismerni szakmai és persze nem szakmai dolgokban. KatonaZsuzsa

néző

figyelő 2007.09.23-tól

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Címkék

2009 (1) 2010 (3) adomány (1) alkotmány (1) állam (1) allergia (1) állhorpasz (1) álom (1) álomkór (1) als (1) altatás (1) anafilaxia (2) anonymitás (1) antibiotikum (1) apáca (1) ápolás (1) ápolók (1) baba (1) baktérium (1) belsőfül (1) bér (1) beteg (12) betegség (4) bls (1) botrány (1) bulimia (1) cadmium (1) cap (1) ca mrsa (1) cholera (1) colchicin (1) cukorbetegség (1) cysticercosis (1) delirium tremens (1) diagnózis (1) diéta (1) dopping (2) drog (1) dr hause (14) egészség (2) egészségügy (3) éghajlat (1) élet (2) elfogadás (1) elhízás (1) elismerés (1) elsősegély (1) emlékezés (1) epinephrin (1) epley (1) esbl (1) európa (1) év (1) fecskendő (1) fekete halál (1) felvilágosítás (2) fertőzés (1) film (15) finanszírozás (1) flór ferenc (1) flór ferenc dr (1) foszgén (1) galandféreg (1) ghb (1) gittegylet (1) gondolat (7) gondolatok (1) gondolkodás (1) gondos (1) gyermek (1) gyermekorvos (1) gyógyíthatatlan (1) gyógyszer (1) gyógyulás (1) halál (1) halálozás (1) hallucináció (1) hcap (1) helyzet (1) hőség (3) hőstressz (1) idegentest (1) igazság (1) intenzív (3) intubáció (2) ipecacuana (1) járvány (1) jog (1) jókívánság (1) karácsony (2) kerékpár (1) kerékpárverseny (1) ketamin (2) kézhigiene (1) kézmosás (1) kína (1) kjt (1) kolera (1) kollégium (1) kóma (1) kongresszus (1) kórház (7) köszönet (1) közlekedés (1) láz (1) léghólyag (1) légmell (1) légzés (1) lélegeztetés (1) lepra (1) maci (1) magán (1) magatartás (1) magyarország (1) májelégtelenség (1) mdr (1) medikus (1) mérgezés (2) mese (1) met (1) minimum feltétel (1) mrsa (3) műtét (3) naftalin (1) nosocomialis (2) nsaid (1) nyár (1) olimpia (2) orvos (4) orvosképzés (1) oxigén (1) pestis (1) pikler (1) problémakórokozó (1) rák (1) rehabilitáció (1) reklám (2) ritmuszavar (1) sebészet (1) semmelweis (1) sokk (1) sport (1) sspe (1) stressz (1) szakképzés (1) szakmai (1) szédülés (1) személyes (2) szepszis (2) szívhalál (1) szleng (1) szokások (1) szubjektiv (1) teherbírás (1) teljes (1) teniasis (1) térítés (1) testépítés (1) tour (2) transzplantáció (2) tüdő (2) tüdőgyulladás (2) tudomány (1) tv (1) új (1) újév (1) üzenet (2) valóság (1) válság (1) védőoltás (1) vertigo (1) veszettség (1) világnap (1) vírus (1) vizelet (1) wegener (1) wilson kór (1) yersinia pestis (1)

Utolsó kommentek

Szepszis a csendes gyilkos

2007.06.16. 13:57 | zslog | 69 komment

Címkék: fertőzés láz szepszis sokk

Elég drámai cím. A megfogalmazás sajna nem tőlem származik, hanem hazánk egyik ismert és elismert infektológus professzorától, Ludwig Endrétől hallottam. Tegnap egy szepszissel foglalkozó tudományos összejövetelen vettem részt, ahol többek között az is elhangzott: ennek a kórképnek az u.n. kommunikációja nagyon gyenge lábakon áll: sokan nem ismerik a szót sem és annak a jelentését sem. Ezt én is tapasztalom nap mint nap a munkám során. A szepszis szót talán legtalálóbban a vérmérgezés kifejezés helyettesíti leginkább. Ezt már sokan ismerik: laikusok között egyet jelent a végtagi sérülés és annak elfertőződése során tapasztalt tünetekkel: fájdalom, duzzanat, bőrpír, a törzs felé haladó piros csík. Tudományos meghatározás szerint bizonyítottan vagy nagy valószínűséggel fertőzéshez (az esetek 90%-ában baktérium okozza) társuló, a szervezet egészét érintő gyulladásos válaszreakció mely az alábbi tünetek közül legalább kettőt tartalmaz: 1. testhőmérséklet <36 fok C vagy >38 fok C. 2. szívfrekvencia=pulzusszám >90/perc 3. légzésszám >20/perc  PaCO2=a verőérből nyert vérminta széndioxid nyomása~tartalma:<32Hgmm 4. fehérvérsejtszám >12000/microliter vér vagy <4000/microliter vér. Ezeknek az eltéréseknek hevenyen kell bekövetkezni, nem állhat a háttérben egyéb ismert ok. Ilyen tüneteket láthatunk szinte minden nap egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél: lázas, szaporább a pulzusszáma, gyakrabban veszi a levegőt, a fehérvérsejtszáma megemelkedett. A fertőzés a szervezeten belül bárhol (egy felületes sérülés elfertőződése, bármelyik belső szervben: szív, tüdő, máj, stb., a központi idegrendszerben ) bekövetkezhet. Ha a betegség nem kerül kellő időben felismerésre és nem alkalmaznak a feltételezett kórokozók (baktériumok, gombák) ellen hatásos antibiotikumot, a kórkép tovább súlyosbodik. Ennek fokozatai:  szepszis - súlyos szepszis [szervműködési zavarok: vérnyomásesés, veseműködési zavar, aluszékonyság] - szeptikus sokk [tovább súlyosbodó vérnyomásesés: 90Hgmm alatti szisztolés vérnyomás] - kettő vagy több szerv működésének súlyos zavarával majd működési elégtelenségével járó tünetegyüttes.
A kórkép súlyos formája okozza a legmagasabb (30-50%) intenzív osztályos halálozást: minden második, harmadik súlyos szepszissel intenzív osztályon kezelt beteg meghal. Innen a csendes [nem ismert, a köztudatban és a médiákban alig megjelenő] gyilkos jelző: a sokkal kisebb halálozással járó betegségeket (szívizominfarktus, magasvérnyomásbetegség) vagy a sokkal ritkábban előforduló betegségeket (AIDS, Lyme kór) sokkal többen ismerik.

ui.2007.06.23. Itt lehet részletes, tudományos információkhoz jutni a szepszisről.

A bejegyzés trackback címe:

https://lata.blog.hu/api/trackback/id/tr3499776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr_iMRE · http://farma.blog.hu 2007.06.17. 09:42:32

A "csendes gyilkos" kifejezést a hipertóniára is használjuk. Sajnos van pár ilyen nyavalya. Vajon hányan halnak meg szepszisben ma Magyarországon?

zslog · http://lata.blog.hu 2007.06.17. 16:28:07

dr_iMRE: Egy OEP kimutatás alapján 2006-ban 29079 kórházi beteg diagnózisában szerepelt a szepszis. Ezen diagnózissal kezelt betegek kb.39%-a halt meg (ez már nem OEP adat).
A "csendes" jelző itt inkább a nem köztudott, nem ismert vonatkozásban szerepel.

Ványai Zoltán 2007.06.19. 09:24:22

V.Zoltán
Szeretném megtudni, hogy mit jelent magyarul és mit tartalmaz a következő szöveg:
"Klebsiella Pneumonie ESBL" termelő a beteg.
szepszis- sel kapcsolatos fertőzésről lehet szó. Anyósomnak súlyos decubitusa van. Combnyaktörés- kétszer műtve, 10 hete fekszik, keringési zavarok stb. ha a Google - be beütöm a fenti szöveget, csak latinul vagy németül adja ki a szöveget, amit nem értek. Ezért kérem a segítségét.
Köszönettel: V.Zoltán

zslog · http://lata.blog.hu 2007.06.20. 18:07:55

VányaiZ.: Kitűnő kérdés. A blogom indulása óta készülök ilyen, vagy hasonló kérdésekre. Ez az első. Klebsiella pneumoniae egy u.n. gram negativ baktérium. Gram egy bakteriológiai festési módszer. A gram negativ= ezen festési módszer szerint ez a bactérium nem festődik meg. Elég gyakori kórokozó, főképp tüdőgyulladást okoz, de más gyulladásos folyamatban is gyakoran előfordul, leginkább kórházban kezelt betegeknél. Az ESBL termelés azt jelenti, hogy ez a bizonyos baktérium az egyébként hatásos egyik antibiotikumcsoportra, annak adására nem reagál. Ennek oka, hogy a baktérium egy védekezési módszert =ESBL termelés "fejlesztett ki". Ezért sokkal nehezebb ezt a baktériumot a szervezetből eltüntetni. Csak nagyon kevés antibiotikum hat erre a csoportra. A felfekvések kezelése is igen nehéz: ha tartósan fekvő a beteg. A felfekvések és azok környezetében lévő igen rossz keringés tovább rontja az antibiotikumot odajutását is. A dokim.hu oldalon próbálta már a keresést. Ha még van kérdés, próbálok válaszolni. Remélem érthető voltam.

csirke 2007.07.29. 02:27:37

Tudom, hogy ez nem olyan blog, hogy nekemkéremittfáj, de mégis szeretnék egyet kérdezni. Visszatérő idegtépő problémám a szőrtüszőből vagy faggyúmirigyből akár diónyira dagadó, szinte tályogszerű óriásduzzanatok (fül, fej, lágyékrész, hát). Többnyire pirosak lesznek és nagyon fájnak, néha ki is fakadnak, de szeretnek előtte akár egy hétig is feszülni. Egyszer a fül-orr-gégészeten már eltávolítottak egyet, azonban az a problémám, hogy a sebészeten (Péterfi Sándor utcai kórház) annyira kegyetlenek és kíméletlenek a nővérek és az orvosok, hogy nem merek elmenni. (akár 4 beteget is behívnak egyszerre, és a beszédstílusról, meg hogy hogy nyúlnak az emberhez.. nem hittem volna, ha nem velem történik). Van reális esélye annak, hogy szepszis alakuljon ki ezekből a belobbant ciszta/mirigy nemtudommikből, vagy meg lehet várni, hogy elmúljanak? A mostani egy jó 3 centis lehet már, minden irányba.:(

zslog · http://lata.blog.hu 2007.07.29. 19:05:48

csirke: igen, reális esély van arra, hogy ezekből a furunkulusokból vagy karbunkulusokból szepszis alakuljon ki. Ha gyakoriak ezek a panaszok, belszervi okot kell keresni. Cukorbetegség pl. Bőrgyógyászhoz kellene fordulni.

Júlia 2008.10.23. 21:00:41

Barátnőm édesapja szept. 26-án autóbalesetes szenvedett. 3 hetes intenzív osztályon való kezelés után lekerült a traumatológiára. A bácsinak nagy fájdalmai voltak, azt mondta, hogy még a bőre is fáj. Kérte, hogy csillapítsák a fájdalmát. "Nem gondolnám, hogy a fájadlomba kellene belehalnom". (Napközben állandó hőemelkedése volt, melyet a klórlapon nem tüntettek fel, bár a család többször jelezte.Október 18-án közölték a családdal, hogy túl van az életveszélyen. Október 19-én hajnalban a bácsi elhunyt. A boncolás szerint a halál oka szepszis.(A baleset következtében keletkezett külső hámsérülései szépen begyógyltak. Viszont olyan súlyos felfekvése keletkezett, melyet 18-án meg kellett műteni.) Az orvos szerint a bácsi feladta. A családnak lelkiismeretfurdalása van, mert ők ismerték az apukájukat és tudták, hogy nem ok nélkül panaszkodik. Most Ők érzik úgy, hogy nem harcoltak eléggé az orvosokkal szemben az édesapjukért.

Maria 2008.11.04. 22:48:10

Ez ápolási hiba.Nem igazán értem,hogy a mai tecnikai tudás és a kimagasló nôvéri szakképzettség mellett hogyan kaphat valaki a kórházban felfekvést.
Nálunk Németországban ez testi sértésnek számít és a bíróságon kell érte felelni.

Tamas 2008.11.19. 07:35:51

kedves zslog : azt kérdezem, lehetséges-e a ambuláns vérvétel során esetleg tévedésből, nem orig tű használata esetén szepszis-t kapni .Azóta esténként 36,9 testhőmérs , kiütések a nyakon , borzongás, hideg végtagok ,szorongásos tünetek vannak.Vérnyom, pulz,légzés: normális. Üdv.

zslog · http://lata.blog.hu 2008.11.19. 18:26:50

Tamas: Ma Magyarországon nem hiszem, hogy bárki nem "orig tű"-t használ. A testhő normális. A leírt tünetek NEM szepszistünetek. Kérdés lehet: mihez kellett a vérvétel? A tünetek önmagukban lehetnek szorongás jelei is. Így a távolból többet nem szívesen mondanék.

Tamas 2008.11.19. 19:32:37

Én is csak egy véletlen "elcseré"-re gondoltam, -amugy szorongás az masszivan van .A vérvétel csak egy normál check up volt, quasi koleszterinre . A fő tünetek a szivtáji szoritás , a hideg végtagok, borzongás és a fránya kiütések ,rossz alvás . " Nemtávolból " is van mód konzultációra ? Üdv

zslog · http://lata.blog.hu 2008.11.20. 12:33:11

Nincs mód konzultációra. A fő tünetek.... alapján javaslom háziorvos felkeresését (pánikbetegség felmerül, de előtte ki kell zárni a szóba jöhető szervi betegségeket).

agimail 2008.11.22. 16:37:42

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem hogy tályog miatt kaphat-e vérmérgezést a férjem. Kb fél éve van tályog a hátán közvetlen a feneke fölött orvos még nem látta, de szerintem egyre szörnyűbb az állapota mostanra babszemnyire nőtt, folyamatosan gennyezik és körülötte jó10cm-s körben halványpiros foltok jelentkeztek ugy kb 2napja. Orvoshoz nem hajlandó menni (ehhöz én nem tudok mit hozzátenni. Válaszáz előre is köszönöm.

zslog · http://lata.blog.hu 2008.11.23. 18:09:07

agimail: ez nem orvosi rendelő. Kivételesen: ez valószínúleh egy u.n. sacralis dermoid cysta. Ki kell metszeni, mert kiterjedt esetben szepszist okozhat. Sebészetre kell menni - oda nem kell beutaló. Ne halogassák.

Zarahell (törölt) 2008.12.05. 12:24:08

Kedves Zsuzsa!
Mégis kérdezek, mert keresgéltem a neten szepszis-témában -ide is úgy kerültem-, de nem igazán találtam választ. (vagy csak nem értettem így laikusként)
A szepszis okozhat más betegséget? Szóval lehet hatással a szervekre akkor is, ha már a beteg meggyógyult?

zslog 2008.12.06. 17:52:09

Zarahell: A szepszis azért is nagyon veszélyes - és gyilkos kór, mert a szepszis tüneteinek elmúlásával: tehát a szepszis gyógyulásával egyidejűleg nagyon gyakran látjuk a szepszis következményeit: szívizomkárosodás, tüdőkárosodás, vesebetegség, idegelfajulás (u.n. Critical Illness Polyneuropathy). Ezek mindegyike "képes a fennmaradásra" - tehát tartós panaszok okozója. Az a tapasztalat: súlyos szepszis = tartós intenzív osztályos kezelést igénylő esetén a teljes, 100%-os gyógyulás (beleértve a betegség utáni életminőséget is) esetleges. Sajnos ma hazánkban a betegségek gyógyulása utáni életminőség fogalma még alig ismert.

Zarahell (törölt) 2008.12.06. 19:21:53

Köszönöm a válaszod nagyon!
Egy pesti kórházban kezeltek még régebben, és "véletlenül" a kezembe került egy papír, amin az volt, hogy "diagnózis: septicaemia" Ez ugye a szepszis.. a szótárkám szerint :)
Végülis csak 2-3 napig voltam az intenzíven, akkor arra gondolok, hogy nem lehetett súlyos. Ez lehet annyira mellékes dolog, hogy nem szólnak róla? Mert mindenhol ilyen rémisztő dolgokat olvastam, de van ennek "finom változata"? Vagy ha az altatóorvos kérdezi az előző betegségeket, akkor kell mondani?
Köszönöm! :)

zslog · http://lata.blog.hu 2008.12.07. 16:29:50

Zarahell: septicaemia ~ szepszis. Ha a diagnózisok között szerepelt, akkor elvileg ténylegesen szepszisnek kellett lenni. De: a szepszis súlyosságáról ez nem ad információt. Ha a szorosan vett szepszis kritériumokat vesszük: pulzusszaporulat, láz, alacsony vérnyomás, szapora légzésszám + baktérium mint kórokozó akkor - ha az esetében minden pontnak megfelelt - tényleges a diagnózis. NEM MINDEN szepszist kell intenzív osztályon kezelni. Csak az u.n. súlyos szepszist: valamely életfontos szerv (keringés, légzés) működése igényel támogatást.

Zarahell (törölt) 2008.12.12. 18:30:49

Ismét köszönöm a választ.
:)

nzsj 2008.12.16. 21:54:07

Kedves Zsuzsa!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a közelmúlban bekövetkezett haláleset okai megértsem.
Húgom férje (39 éves) leukémiás volt és éppen a 4. kemoterápiás kezelését kapta az egyik budapesti kórházban. Minden renben volt és úgy tűnt, hogy ez könnybben megy, mint az előző 3. Azonban a legyengített állapot vége előtt 5-6 nappal elkezdett fájni a hasa, székrekedése lett. Erre kapott székletlazítót. Ettől a széklet elindult, de a hasfájás nem szűnt. 1 napra rá megröntgenezték és megállapították, hogy máj-és lépnagyobbodása van. Az orvosok azt mondták, hogy a kemo meg a gyógyszerek hatása, stb. Mi persze nem értünk hozzá, bíztunk benne, hogy ha visszajön a fehérvérjestszám, akkor az is visszaáll, csak ki kell bírni a kínokat.
Ekkor már nagyon fájt mindene. Közben kapott oxigént, mert a vér szaturációs szintje nem volt rendben - az orvosok állítása szerint. Még két nap eltelt, amikor elállt a vizelete. Szegény csak itta előtte a vizet, hogy védje a vesét a kezelés során, így 5 kilóval nehezebb volt, mint mielőtt elkezdték a kezelést. Nagyon alacsony volt a vérnyomása és magas a pulzusa. Azán nem egészen 1 nap múlva összeomlott a keringése és a légzése. Húgom vele volt a kórházi szobában éjszaka, ha ő nincs ott, akkor az intenzívre se kerül át. Az internzíven lélegeztették, de sajnos már nem volt esélyük, pedig ott mident megtettek. Hálátlan állás. Az intezíven mondták, hogy szeptikus állapotban van - amit akkor még nem értettem, hogy mi az - , és már valószínüleg agykárosodása is van,. Fél nap múlva megállt a szíve.
A boncolás után azt mondták, hogy szepszis támadta meg, valószínüleg belélegzett egy baktériumot és mivel gyenge volt az immunrendszere nem lehetett mit tenni. Ez nem igazán volt meggyőző, ezért szeretnék néhány kérdést feltenni azért, hogy megérthessem a történéseket.
0. Be lehet "lélegezni a fertőzést"? Az alábbi cikket nagyon hasznosnak találom, de ez nem világos számomra. www.lam.hu/folyoiratok/lam/0412/2.htm.
1. A fertőzés után milyen gyorsan jelentkeznek a tünetek?
2. Ha valakit leukémiával kezelnek, akkor naponta vesznek vért. Nem vizsgálják a szepszis jelenlétét a vérminta alapján?
3. Miért nem küldték át az intenzív osztályra, ahol nagyobb esélye lett volna? Egy leukémás osztályon biztosan ismerniük kell ezeket a jeleket.

Válaszát előre is köszönöm.

zslog 2008.12.17. 18:45:56

nzsj: nehéz dolgom van. Sajnos (vagy szerencsére?) vérképzőrendszeri betegséggel - méginkább leukémiával kapcsolatban nincs tapasztalatom. Ennek a kezelése speciális központokban történik. Ezen betegek igen esendőek mindennemű kórokozó (virus, baktérium, gomba) okozta betegséggel szemben. A máj és lépnagyobbodást nem röntgen, inkább ultrahang vizsgálattal szokták megállapítani - és ez azt gondolom része a leukémiának. Mit tudtak a leukémiáról? Túlélési esélyek? A kezelések soránvárható szövődmények?
ad 0.: a fertőzést nem lehet belélegezni, csak a fertőzés kórokozóját. ad 1.: véráramfertőzés esetén igen gyorsan (kórokozótól és a szervezet immunstátuszától függően) már néhány óra alatt is kialakulhat súlyos betegség ad 2.: Szepszis jelenlétét nem lehet laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározni. ad 3.: intenziv osztályon az általános gyakorlat szerint a súlyos szepszisben szenvedő betegeket kell kezelni, ahol az életfontos szervek működését lehet segíteni.

sztasz27 2011.02.08. 17:11:11

Tisztelt Dr.Nő! Meg szeretném kérdezni,hogy mit jelent az a vizeletleoltásban E.coli ESBL termelő. Sajnos van egy autoimmun betegségem valamint immunhiányom. Sajnos 2 éve önkatéterezést végzek. A lupus idegrendszeri érintettsége miatt. A vzeletleoltást még bent az immunológián vették le,de már haza engedtek. Nem mondtak semmit,hogy mit is szedhetnék erre. Holott nagyon fáj az alhasam a derekam és már lázam is van. Nem igen tudom,hogy mitévő legyek. Menjek el urológiára?
Válaszát előre is köszönöm!

zslog 2011.02.08. 17:42:44

@sztasz27: Feltétlenül keresse fel az urológust. Az ESBL termelő kórokozó, ha betegséget okoz, antibiotikum adást igényel. Szigorúan tenyésztés alapján. Jobbulást.

sztasz27 2011.02.11. 17:03:06

Tisztelt Dr-nő!
Voltam urológián. Az orvos felírt antibiotikumot. Egyet tablettában és egyet injekcioba. Csinált ultrahangot. A szerint a jobb vese felső pólusában egy echoszegény körülírt cysta van és a veseparenchyma elvékonyodott. De nem mondott ezzel kapcsolatban semmit. Csak annyit mondott,hogy az antibiotikum kúra után kell megint vizeletleoltás. Szeretném megkérdezni Öntől,hogy ezt az ultrahang leletet mennyire vegyem komolyan? Mivel autoimmun beteg SLE-m van. Kellene aggódnom? Meg kell mondanom az immunológusomnak az eredményt? Vagy semmi jelentősége!
Válaszát is előre is köszönöm!

zslog 2011.02.12. 17:01:28

@sztasz27: Elnézést, de ugye nem gondolja komolyan, hogy ezúton lehet ilyen egyéni esetről véleményt mondani. Annyit mondhatok, hogy a kontroll vizeletleoltás után érdemes felkeresni az immunológust.

Zozi30 2012.03.08. 22:46:38

Tisztelt Dr-nö!

Elnézést hogy írok,de kell valakinek elmondanom..és tanácsot kérnem.
Édesanyám esetével kapcsolatban kérném a tanácsát.
Anyukám mindkét lábat ez elmult 10 évben amputálták.(bürger-kor)
Most Egy ér mütéttel ment korházba..(müér beültetés)kb.10-15cm es vágást végeztek a hasfalon .a mütét sikeres volt-pár nap mulva hazaengedték a kórházból hogy otthon lábadozzon.Pár nap mulva szakszerü kötözés(szakápoló) ellenére a seb begyulladt..nagyon gennyes lett..ennek ellenére továbbra is otthon kezelték a szakápolok.Nagy fájdalmai lettek..Majd a lábcsonkja ellilult.eztán kérésünkre korházba vitték ismét további kezelésre.Elöbb infuzios kezelés..stb.. majd 1-2 nap mulva Sebet egy mütét keretében ismét felnyitottak-kitisztitottak..illetve a lábcsonkjából amputáltak.Fertözést állapitottak meg-oka ismeretlen.antibiotikumos kezelést kapott..De a fájdalmai nem enyhültek..csak fokozodtak-a kezelés nem használt.Nagy arányba kapott morfiumot-de ez is alig segitett.Tudatállapota leromlott-nem volt magánál,majd 2 nap mulva elhunyt.utolso nap belázasodott,de azt is a látogato családtag vette észre)Halálozás okának: septicaemia többszervi elégtelenséget állapitottak meg.
Hozzátenném,hogy a betegségének folyamán semmifél intenziv osztályos kezelést nem kapott,bár az állapota ugy érzem indokolt volna.(Csak az utolso óráira áttették egy egyágyas szobába,ahol elhunyt)
Olvastam egyéb oldalon,hogy ilyen esetekben nagyon fontos az intenziv osztályos kezelés..ill.ahogy kivettem súlyos szepszis..és szeptikus sokk esete állt fent..amennyire én értelmeztem..Ez meg tudtommal intenziv kezelést igényel-de ö olyant nem kapott.
Nem értem..mi történt?Miért nem kapott intenziv oszt.kezelést?Oly gyorsan-1-2 hét leforgása alatt történt minden-végig orvosi felügyelet alatt..érsebészeti osztályon.
Válaszát elöre is köszönöm !

zslog 2012.03.10. 16:55:51

@Zozi30: Már korábban is írtam: én csak általánosságban tudok a kérdésekre válaszolni. Konkrét esethez nem fűzök hozzászólást, mert nem lehet/szabad. Általánosságban elmondható: nem szükséges minden szeptikus beteget intenzív osztályon kezelni.

Kata3112 2012.10.16. 15:07:11

Tisztelt Dr-nő!
Elnézést,hogy írok,de már nem tudok kihez fordulni.3 héttel ezelőtt a páromnak a kezén,(ahol egy műtéti seb volt)piros kis pöttyök jelentek meg,aztán a nyakán,majd harmad napra a mellkasán.Az ügyeleten megállapították allergiás reakció valamire,Calciumot kapott.Ez egy csütörtöki nap volt.Nem javult.Szombatra 38,5 lett a láza,újra ügyelet,még mindig allergiás reakció.Vasárnapra 40 fokos láza lett,ismét ügyelet,ahol az orvos,skarlátot állapított meg,kapott antibiotikumot.Hétfőre a szeme,a szemhéja,az arca,feldagadt,füléből színtelen váladék folyt,és akkor már a végtagjain is megjelentek a piros pöttyök..A sürgősségin kötöttünk ki,onnan átszállították a fertőző osztályra egy másik
városba.Keddre a feje duplájára dagadt,folyamatosan 40 fok körüli láza volt.Nagyon sok antibiotikumot kapott,a láza lement,a piros foltok itt ott lehámlottak.Egy hét múlva kiengedték.Továbbra is antibiotikumot szedett,láztalan volt,egy két nap volt 37,2.Rá egy hétre,hogy kiengedték,megint felszökött a láza 39,9-re.Visszakerült a kórházba.Most már lázcsillapító nélkül 37,2.Minden lelete negatív volt(torokkenet,vér,vizelet)nem találtak semmi baktériumot.Tüdőröntgenen,viszont egy foltot láttak,amire azt mondták valószínű lábon hordott ki egy tüdőgyulladást.
A kérdésem az lenne tulajdonképpen mi baja van,mert az ügyeleten allergiát,ill.skarlátot,a háziorvos szepszist állapított meg.Most újra vettek vért,torokkenetet stb.Ennek még nincs meg az eredménye.Ne haragudjon,de kétségbe vagyok esve,már úgy látszott minden rendben.Kérem szépen válaszát,melyet előre is köszönök!

zslog 2012.10.16. 16:32:05

@Kata3112: Először is jobbulást a párjának. Elnézést, de természetesen nem tudom mi a baj de ha tudnám, sem ez a hely, ahol ezt meg lehet beszélni.
Kérdésem: a szívbillentyűket megvizsgálták?

Kata3112 2012.10.16. 19:04:45

Nagyon köszönöm,jókívánságát és gyors válaszát!Kérdésére a válaszom:úgy tudom nem vizsgálták a szívbillentyűket.Gondolja meg kellene nézetni?

zslog 2012.10.17. 16:27:32

@Kata3112: Én "nem mondtam semmit" ;-) ((mindenképpen meg kell keresni a forrást))
Egy jó infektológus véleménye sokat jelenthet. Jobbulást.

Kata3112 2012.10.18. 18:48:52

Nagyon köszönöm a párom nevében is kedvességét! :-) További jó munkát és minden jót kívánok!

healthcare 2012.11.09. 21:40:57

Most talaltam ra erre a forumra, mivel en is erintve vagyok a temaval kapcsolatban, es probalok minel tobbet megtudni errol a begegsegrol, elsosorban a gyogyulasi folyamatrol.
Egyik csaladtagomat szepszissel kezelik intenziv osztalyon, mar 8 napja. Vernyomasa altalaban 103-110, pulzusa vele egyutt valtozik. Nincsenek bortunetei, nem sarga, odemai lappadnak, magahoz is tert az utobbi ket napban, mindent nagy erdeklodessel figyel, ami korulotte zajlik, probal kerdezgetni bennunket, mi is tortent vele, kerdeseinkre valaszol, bolint vagy lecsukja a szemet. Veseje, maja mukodik, azt mondjak, hogy annak is orulni kell, ha nem mondanak semmi rosszat, ez egy hosszadalmas folyamat.
A betegseg elso jeleitol kezdve lelegeztetogepre raktak, antibiotikummal kezeltek, mivel varhato volt ennek bekovetkezese egy hirtelen beavatkozast igenylo hasi mutet utan, belsar kerult a veraramba, a mutet utan azonnal az intenzivre kerult. Sajnos kezdett aluszekonnya valni, csokkent a vernyomasa, jelenleg vernyomasemelo szerekkel sikerul 103-110 kozott tartani. Hoemelkedese van altalaban. Vert is kapott.
Vert vettek, hogy kimutassak a korokozokat, es utana celzott terapiara tertek ra. Jol mukodik a veseje, ezt mindig elmondjak, van elegendo vizelete. Mukodik minden szerve.
Mennyi ideig tarthat meg a kezeles korulbelul, ill. korulbelul mikorra varhato a felepulese? Mar tulvan a nehezen? Amikor elmondtak, hogy vermergezessel allunk szemben, azt is mondtak, hogy nehany napon belul eldol.. A bal oldali vegtagjai eleg hidegek, es nem is mozgatja oket, ez miert lehet? Sajnos ez csak most tunt fel, es meg nem kerdeztem ra a korhazban.
Ha esetleg velemenyt tudna irni az esetrol, megkoszonnem a kedvesseget.

zslog 2012.11.10. 15:45:47

@healthcare: Természetesen csak általánosságban tudok mondani 1-2 dolgot. A gyógyulás sokkal lassabb, mint a megbetegedési folyamat. Heteket, hónapokat is igénybe vehet a teljes felépülés. A kórfolyamat kezdete általában egyetlen szervre korlátozódik, de amint szepszisről beszélünk a szervezet egésze - minden szerv - érintetté válik. Épp ez a szepszis lényege. Amig bármely szervet gyógyszeresen vagy eszközösen támogatni kell, a beteg életveszélyes állapotban van. A lezajlott szepszis után a beteg várható élettartama általában a betegség nélkül várható élettartam kb. 70%-a. Az intenzív osztályos kezelés is eltarthat akár 3-4 hétig. Jobbulást a hozzátartozónak, nagy harc lesz. A lezajlott/túlélt szepszis utáni életminőség nem= a betegség előttivel.

healthcare 2012.11.11. 17:12:55

@zslog: Koszonom valaszat, es a jokivansagokat, remelem, hogy sikerul a szepszis elleni harcot megnyerni, sajnos valtozatlan az allapota meg mindig, remenykedunk es imadkozunk, hogy tulelje.

Épelméjű 2013.09.01. 10:49:27

Tisztelt Doktor Nő,

véleményét kérném az alábbi esetben:
kedvesem többszervi elégtelenségen esett át idén. Közel 5 hétig kezelték intenzív osztályon, melyből 3 hétig altatásban volt. Vese és máj funkciói leálltak, keringési rendszere összeomlott. Vese és májpótló kezeléseket kapott. Az 5 heti folyamatos fekvés következtében izomzata elsorvadt, leépült, gyakorlatilag meg kellett tanulnia újra járni és mozogni.
A súlyos betegségből való felépülése töretlen és folyamatos, gyakorlatilag visszanyerte eredeti testsúlyát ás mozgékonyságát. 30-as évei elején járó nő.

Kérdéseim:
- a most következő téli vírusos, baktériumos fertőzésekre fogékonyabb lesz a szervezete mint eddig?
- az életminőségében milyen változásokra kell számítani a jövőben? Több éves időtávon fogékonyabb lesz a szervezete a vírusokra, baktériumokra?
- immunrendszere visszanyerheti betegség előtti szintjét?
- gyermekvállalás nagyobb kockázatokkal jár ettől kezdve?
- gyereket egyáltalán még vállalhatunk?
- állandó kontrollra szorul élete során?
- egészségtudatos, táplálkozásra való odafigyeléssel az immunrendszere erősen tartható?
- teljes gyógyulás és változatlan életminőség egyáltalán feltételezhető?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

zslog 2013.09.03. 19:38:00

@Épelméjű: köszönöm a kérdéseket. Nem derült ki, mi volt a szepszis oka. A testsúlyon és mozgékonyságon kívül a többi képesség? Az életminőség teljesen feljavulhat, de lehet, hogy nagyon hosszú idő, hónapok kellenek ehhez. Az immunrendszer is soká szedi össze magát. Gyermekvállalásról még korai gondolkodni. Ezt nem is kell még eldönteni. Mikor kezdődött a betegség? Üdv:

Épelméjű 2013.09.03. 20:27:58

Koszonom a valaszokat!
Sajnos az rovosoknak sem derult ki pontosan, virusos fertozes +immungyengeseg+gyogyszermergezes egyuttes hatasa valthatta ki.
Minden kepesseg helyreallt.
Iden februar kozepen, megfazasos tunetekkel kezdodott, 4-5 nap alatt otthonrol egybol intenzivre kerult. Majd ott azonnal intenzivosztalyos hasi bemetszes es ismeretlen eredetu folyadekeltavolitas. Ezzel indult a korhazi kezeles. 4,5 honapja labadozik otthon.

BT867 2013.09.06. 15:00:59

Egyik barátom meghalt, mert az orvosok nem vették észre a szepszist. Egy este szeptikus sokkot kapott. Bekerült a kórházba, akkor már persze foglalkoztak vele, súlyos volt az állapota. Másnap reggel elhunyt.
A szepszist ilyen nehéz diagnosztizálni?

Más:
Van olyan honlap, alkalmazás, bármi, amibe megadom a tüneteimet és a végén kilöki a program %-osan, hogy mi lehet a bajom?

Pl.:

Tünetek:
-láz
-fájó torok

Lehetséges betegségek:
- 90%, hogy natúr torokgyulladás
- stb
- stb
- stb

zslog 2013.09.06. 16:34:43

@BT867:
Igen, a szepszist sokszor nehéz diagnosztizálni. A szeptikus shocknak nagyon magas a halálozási aránya. Én nem ismerek ilyen oldalt vagy alkalmazást (remélem nem is lesz ilyen). Ajánlom a mediq.blog.hu oldalt, ott nagyon sok alkalmazásról szó van. Üdv:

bence11 2013.10.13. 21:19:02

Édesanyám kórházban tüdőgyulladással kezelték, 10 nap antibiotikumos kezelés után hirtelen belázasodott kezelőorvosa szepszist diagnosztizált, újabb antibiotikum, négy nap után röntgen, kiderült, hogy clostridium difficile fertőzése van. Sztem. már amikor szepsist diagnosztizáltak, akkor már a fertőzés miatt lehetett lázas. Össze lehet-e téveszteni a két betegség tüneteit?

zslog 2013.10.14. 13:18:28

@bence11: A szepszis egy tünetegyüttes. Rengeteg féle gyulladásos betegség okozhatja: pl. tüdőgyulladás, vastagbélgyulladás is. A tünetek hasonlóak lehetnek. A clostridium fertőzés lehetősége akkor merül fel, ha hasmenés (vagy súlyos hasi tünet) jelentkezik. DE a szepszis súlyosabb stádiumában sokszor renyhe vagy megáll a bélműködés és igy a hasmenés akkor nem jelentkezik. Jobbulást az édesanyjának.

bence11 2013.10.14. 17:32:34

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a választ, sajnos édesanyám meghalt és egyre bizonyosabbá válik, hogy félrekezelték. 3 napig kapott cefuroxint, ekkor hasmenése kezdődött mely a továbbiakaban napi szinten ismétlődött. Ezután 7 napig augmentint, akkor röngenen volt, a lelet a gyulladás felszívódásást muatta, belázasodott az orvos szepsisre gyanakodott 4 napig aveloxot kapot közben folyamatosan egyre erősebb hasmenése volt, a 4. nap röntgenre került, ahol a vastagbél megvastagodását állapították meg, röntgen után még aveloxot kapott. közben a veséje is leállt, ekkor konzultált az orvosa infektológussal, átkerült az infektológiára volt egy művese kezelése, de sajnos 3 nap múlva meghalt.

Csepan 2014.02.13. 21:32:12

Tisztelt Doktornő!
Tudom, így a pontos adatok nélkül nehéz bármit is mondani, de azért szeretném kérni a véleményét!
Édesapám lábán 2 ujjat amputálni kellett:-( Cukros, sebes lett.
A műtét után 5 nappal korrekciós műtétet hajtottak végre rajta. További kimetszést alkalmaztak a nagy lábujj mögötti részen. Majd egy hétre rá antibiotikumos kezelés után hazahozhattuk. Nyitott seb, 3 naponta speciális kötszerekkel kötözés. Pénteken hoztam haza jobban is lett itthon a dagadt vörös lábszára leapadt, nagyokat pihent, közérzete javult. Már a műtét előtt óta (kb 2 hónapja) gyakran panaszkodott hidegrázásra. Ez a kórházi tartózkodás alatt is jelen volt és azóta is. Szerda reggelre viszont sajnos belázasodott. 39,5 fokos láza lett, rángtak a végtagjai és elvesztette testi erejét, időnként félrebeszélt ill nem eml. rá, hogy valamit már megkérdezett, nagyon szédült, kettős látásra panaszkodott, vércukra leesett. Du.- visszavittük a kórházba. Ott sebét megnézték, gyulladás jelét nem látták, de különösebb gyógyulást sem. Vért vettek. Emelkedettek voltak a gyulladásos értékei hétfői értékeihez képest, de azt mondták nem vészes . Antibiotikumos kezelést kezdtek nála. Uh. és a Rtg nem mutatott kóros dolgot. Viszont elkezdett panaszkodni h érzékeny a belső combja. Megnéztük, pirosas tenyérnyi foltokat láttunk. Orvosa bőrpírnak nevezte. Combhajlatában lévő seb (érelzáródás műtése laporoszkóposan) 3 hét után is levezik. De ezt is normálisnak találták. Viszont mióta hazavittük 5 napja rendkívül aluszékony volt. Amit eddig betudtunk annak, hogy a kórházban 3 hétig nem igazán tudott aludni és h otthon olyan jókat aludt és jobb lett a kedélye, kezdett visszatérni az ereje. Most viszont h szóba került a szepszis és elolvastam a tüneteit nem vagyok nyugodt. Orvosa azt javasolta, hogy várjuk meg mit reagál az antibiotikumra. Rángása eltűnt 1 nap alatt és már kevésbé is szédül, jobb a kedélye és sétálgat is. Aggódom. Mindenhol azt olvasom, h nagy a halálozási arány, ha nem sikerül a kezelés. Orvosa azt mondta az elköv. 24-48 óra eldönti mi legyen.. További lábszár amp. vagy hat az antibiotikum. De igazából a gyulladás konkrét forrása nincs meg! Mit tegyek? Nagyon aggódom, nem tudom mi lenne a helyes. Nem vagyok orvos, de nagyon féltem az aput. Holnap neurológus nézi meg. Köszönöm segítségét! Üdv.

zslog 2014.02.14. 18:59:02

@Csepan: Jobbulást az édesapjának. Az állapotot korrektül megítélni csak pontos betegvizsgálat és leletek ismeretében lehet. A szepszisnek is vannak fokozatai. A súlyos szepszis (akit intenzív osztályon kell kezelni): halálozása ma kb. 40-50%. Az enyhébb eseteknek természetesen sokkal jobb a kimenetele. A megfelelő antibiotikum választás igen fontos. Az ér- és cukorbetegség sajnos nagyon gyakori de kedvezőtlenebb konstelláció. Egyetértek a 48 órás határidővel. Ha jól olvastam egy helyreállító érműtétet követően kellett a lábujjakat csonkolni. Helyeztek be műeret? Bakteriológiai mintákat vettek? Zslog

Csepan 2014.02.14. 19:57:21

Nagyon szépen köszönöm gyors, kedves válaszát. A csonkolás és az ér megnyitása egy műtéttel történt. Combból laporoszkóposan nyitották meg egy kapszula? beültetésével az eret és egyidejűleg levették a nagy és a mellette lévő lábujjat. Bakterológiai mintát műtét után a 4. napon jutott eszébe levenni az akkor épp ügyeletes orvosnak, nem a sajátunknak. Majd rá 4 napra szintén ez az orvos nézett utána az én kérésemre, h megjött-e az eredmény és akkor derült ki, hogy az akkor már másfél hete kapott antibiotikum nem jó, hanem váltani kell a Tienamra. Az első műtét után 5 napra( bakt. leoltás másnapján), korrekciós műtét.
Ma voltam bent nála, az orvosok azt mondják, hogy a labor még nem igazol szepszist. De figyelik folyamatosan,( Most ez a foly. figyelés nem tudom mit jelent, hétfőn volt itthon még vérvétele, majd szerdán ott bent, azóta nem.) ha még emelkedettebbek lesznek a gyulladásos értékek, akkor tovább kell amputálni:-( Azt viszont, hogy meddig nem tudni:-( Térd alatt, ha jók ott még az erek, vagy feljebb, ha nem:-(. Sajnos begyulladtak a nyirokcsomók a combjában. Nagyon fáj neki. Feldagadt a combja is és rettentő érzékeny piros. Az alsó lábszára is vörös és egy szöget nem lehetne beleverni annyira dagadt. Azt mondták ma, h egyenlőre nem találják a gyulladás okát, de valahogy az az érzésem nem is nagyon keresik:-( Arról volt szó, tegnap megkeresi a neurológus, de még ma sem volt és ezek szerint hétfőig már nem is megy:-( Olyan kilátástalan az egész. Rettentően féltem. A cukor már így is hatalmas kárt tett a szívében, veséjében, nem tudom meddig tartható ez a helyzet. ÉS a folyamatos kínlódás, javulás hiánya kezdi megtörni. Nem tudom mit tegyek, fogadjam el a saját orvosunk tanácsait vagy kérjek egyáltalán kérhetek konzíliumot? Nem bírom egyszerűen nézni a szenvedését. És valahogy a kórházban tapasztaltak miatt nagyon megingott a bizalmam az orvosunkban és a kezelés precízségének tekintetében is:-(
Üdv. CSepan

zslog 2014.02.15. 19:21:14

@Csepan: Ez egy hosszú betegség. Még1x hangsúlyozom: cukor+érbetegség sok-sok kudarcot tartogat. Ha már csonkolni kell az érműtét során, ott a szövetek vérellátása nagyor gyenge. Amit a helyreállító érműtét javítana, annak egy részét visszaveti a cukorbetegség következtében már kialakult u.n. kisérbetegség. sok kitartást.

Csepan 2014.02.15. 19:41:31

Köszönöm szépen!
Sajnos megint csak nem pontos adatokat tudok,de! valami gyulladásos értéke eddig 62 volt ami emelkedett már alapban. Ma viszont már uez az érték 200 fölött van. NAgyon meg vagyunk ijedve. Valahol úgy érzem itt már nincs remény. Holnap nézi meg az orvosa. Viszont ma azt mondta, ha úgy döntenek tovább kell vágni a lábát, nem engedi. Ő ugy nem tud élni, akkor vállalja a következményeit. Neki kell aláírni a papírokat. Megteheti, hogy nem írja alá? Nem tudjuk valahogy ezt helyette eldönteni? Ő az egyetlen édesapám és itt vannak az unokái, nem adhatja fel! Nem tudom elengedni! Hány ember él művégtaggal! Akkor is Ő az , semmivel sem kevesebb és egy emberként álllunk mellette!!!!

zslog 2014.02.16. 15:51:38

@Csepan: Igen, neki kell a papírokat aláírni. Esetleg ha már nincs magánál, akkor u.n. életmentő céllal el lehet végezni a műtétet, de akkor már az esélyek is sokkal rosszabbak. Az ő élete. Ezt meg kell próbálni elfogadni vagy legalább megérteni.

Csepan 2014.02.16. 22:54:10

Elfogadta:-( Sikerült a lelkére beszélnem, egy egész napomba került, de megértette, hogy velünk kell maradnia! Attól h cukros meg tud gyógyulni úgy a csonk, h tudjon művégtaggal járni ugye???? 3 órája közölték velünk a rossz hírt. Holnap műtik:-( Esetleg tudna nekem Pécsett vagy Pécshez közelebb olyan rehabilitációs intézetet ajánlani, ahol biztonságban volna az édesapám? Üdv. Csepan

zslog 2014.02.18. 12:16:05

@Csepan: Sikeres műtétet. Pécs régiójában nem vagyok ismerős, de a sebészeten biztosan tudnak rehab. helyet ajánlani. Mozgásszervi rehab. kell. A csonknak teljesen meg kell gyógyulni a protetizáláshoz. Hosszú lábadozásra kell számítani.

hkrisz 2014.02.21. 12:34:39

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Édesanyámat 5-én műtötték nőgyógyászati (onkológiai) műtéttel. A vérelvezető csövet elég későn (11-én) vették csak ki, s a kézfelét is tönkre tették a kanül bevezetésénél. 16-áig teljesen jól volt, azóta aluszékony, alig eszik. Levert, alig tud mozogni. Ilyen még soha nem volt. Anyukám 63 éves és sajnos cukorbeteg, illetve érbeteg. A hőmérséklete 19-ig normális volt, azóta 38 fölötti, de rögtön lázcsillapítót vesz be és az némileg hat. Egy helyre jellemző fájdalma nincs - kivéve az egyik erét a lábán, ami begyulladt a műtét következtében, mivel elnyomták neki - de egész testében olyan, mintha az ő szavaival élve jól elverték volna. Mivel erősködik, hogy biztos influenzás, nem hajlandó orvos közelébe se menni, ki sem hívja. Kérdésem, mennyi idő, mire a szepszis jelentkezik, s ez lehet-e az? Azt mondja a bőre mindig száraz, ebben elváltozást nem észlelt, kiütést nem vett magán észre. Anyu vidéken él, de ha kell azonnal hívok hozzá mentőt, vagy orvost. Tisztelettel hkrisz

zslog 2014.02.21. 16:30:53

@hkrisz: Ugye nem gondolta komolyan, hogy ebből a néhány meglehetősen szubjektív mondatból következtetni lehet/ill. következtetni fogok.
A kiterjesztett kismedencei műtét cukorbetegséggel és érbetegséggel súlyosbítva hosszú, lassú lábadozással járhat. Az operáló orvost vagy a háziorvost kell a panaszokkal felkeresni. Legtöbbször az a legcélravezetőbb, hogy a lábadozás időszakában a beteggel kell lenni. Segíteni őt a mindennapi szükségletek ellátásában, figyelemmel kísérni a panaszait. Akkor könnyebb döntésre juthatunk az orvosi segítség kérésében. Jobbulást az édesanyjának.

hkrisz 2014.02.22. 07:48:20

Kedves Doktornő! Köszönöm a gyors választ és a jókívánságot! Tisztelettel hkrisz

ladymariann 2014.02.22. 09:41:07

Üdvözlöm!
Nagyon feszült vagyok ez valószínű hogy az írásomon is érződik. Páromat (70 éves) szeptemberben műtötték vastagbél problémával az esztergomi kórházban és ideiglenesen az oldalán vezették ki. (Nem orvosi nyelven írok). Most február 14-én végezték el a helyreállító műtétet, miután az előzetes vizsgálatokat elvégeztek és rendbe volt minden. A műtét után jól volt, életvidám, fürödni ment stb. 4 napra rá azonnal újra kellett műteni mert kilyukadt a bél valahol a műtét felett. Azóta csőstől jönnek a problémák, minden nap újabb dologgal lepnek meg. Egyik nap coli fertőzés, másnap vérmérgezés és nem tudom mi jön még.
Képtelen vagyok elfogadni, hogy ez az intelligens, többdiplomás, okos ember csak néz ki a fejéből, napról napra zavartabb. Tegnap vittek hozzá egy neurológust aki szintén csak tekergette a fejét. Tudom hogy az esztergomi kórháznak országosan rossz híre van műtét utáni fertőzéses szövődmények területén de most nem tudom mit gondoljak, főleg olvasva a bejegyzéseket. Az ilyen vérmérgezések 32%-os halálesete pedig ledöbbentett. Tudom hogy Önök orvosok védik a "mundér" becsületét, de szeretném tudni az Ön véleményét, melyet köszönettel várok.

zslog 2014.02.22. 11:52:58

@ladymariann: Mint írta, olvasta az eddigi bejegyzéseket. Konkrét beteggel kapcsolatban természetesen nem lehet véleményem. Általános érvényű tanácsot adhatok csak. A műtét utáni gyógyulás nagyon sok tényezőtől függ. első helyen az alapbetegség szerepel. Annak esetleges kiterjedése: más szervben való megjelenése. A kísérőbetegségek: cukorbetegség, érbetegség, tápláltság. Az immunrendszer aktuális állapota. Esetleges vérszegénység. Kellett-e a műtét körüli időszakban vért vagy vérkészítményt adni. Még sorolhatnám. A műtét utáni időszak kicsit becsapós lehet: a műtétet követő 3. nap mindig észlelhető egy kisebb visszaesés. A bélkilyukadás okáról nem írt. Rövid időn belül szükségessé váló 2 hasi műtét még a legegészségesebb szervezetet is megviseli. Coli jelenléte nem jelent különösebbet, hiszen a bélcsatorna alsó szakaszának állandó lakója. A kérdés hogy az első műtét előtt milyen tájékoztatást kaptak az esetleges problémákról és azok elhárítási lehetőségeiről. Végül: a betegség sajnos nem válogat. Nem tesz különbséget végzettség szerint. Egyformán megvisel mindenkit. Ha az utolsó műtét során mindent sikerült megoldani, akkor az addig jó állapotban lévő szervezet ha lassan is megbirkózik a betegséggel. Ha a gyógyulást egyéb tényezők: pl. leromlott állapot/immunrendszer hátráltatja, akkor a szövődmények is sokkal gyakoribbak. JOBBULÁST a párjának.

ladymariann 2014.02.22. 13:07:05

Mivel a mai látogatásomkor már két mondatot tudtam vele váltani, kicsit megnyugtatott a válasza melyet nagyon szépen köszönök.

Erzsi Harka 2015.03.23. 18:47:01

Tiszteletem!!,Érdeklődni szeretnék,hogy mellműtét után a mellbimbón hogyan keletkezhet dekubitus??Remélem jól írtam le. Engem január elején műtöttek egy magán klinikán,,ennek lassan 3-hónapja ,,és még mindig nyílt sebem van ,..Ugyanis a műtét után 2-héttel a bal mellbimbó kifakadt és tisztuló folyadék távozott belőle ,,ami a másik mellemből a műtét után már eltávozott,,pár nap múlva fekete szövet ,vagy elhalt rész keletkezett,,és az mindig nagyobb lett,,többször voltam a sebésznél aki műtött,,és azt a választ kaptam majd leszárad ,,és elmúlik .Sajnos ez nem történt meg,,sőt begennyesedett és bepirosodott a mellem,,ami még ma is piros..a sebész levágta az elhalt részt,és kikaparta a gennyt ,,,addig amíg vérezni kezdett,,de nem éreztem fájdalmat ,,elláttak KALTOSTAT kötözővel,,ennek lassan 3-hete,,és nincs változás,,sőt a balmellbimbómban egy lyuk keletkezett ,,és még mindig váladékozik,,nem értek az ilyen dolgokhoz,de szerintem ez nem normális dolog,,és nem tudom,,mi jöhet még,hisz jön a meleg ,,és én már most is érzem ,hogy különleges/ szaga/ van.,,amit már a gennyesedés alatt is éreztem,, Azt szeretném kérdezni mit tehetek ,hogy ismét egészségesnek érezzem magam,,és hova fordulhatok jog-orvoslatért ,,mert itt ahol műtöttek ,,nem kapok segítséget ,,szeretnék emberhez méltón élni ,,és nem egyfolytában stresszelni,hogy mi vár rám,rákos leszek ,,vagy mire számítsak ,,Megértésüket előre is köszönöm,Maradok Tisztelettel

zslog 2015.03.24. 12:20:07

@Erzsi Harka: Először is jobbulást kívánok. Tanácsot nagyon nehéz adni, lényegében konkrét választ nem, csak tanácsot adhatok.
Nem mindegy, hogy mi volt a műtét indoka (szöveteltávolítás? plasztikai jellegű műtét?). Attól, hogy magánklinikán történt a műtét, a műtét esetleges szövődményei - mint minden beavatkozásnál - ott is felléphetnek. A legkézenfekvőbb tanács: ha abban az intézményben, nem kap megfelelő kezelést vagy válaszokat a kérdésére, el kell menni a területileg - lakhely szerint illetékes sebészeti osztályra. Az összes dokumentációt vigye magával. A magánklinika szakmai vezetőjéhez is lehet fordulni. Zslog

No. Nem 2015.09.07. 15:12:39

Üdvözlöm!
Inteligens kötszer után kutatva találtam rá a blogjára, amit olvasva kezdek kicsit félni és tanácstalan vagyok. A kérdés, meg tud-e annyira ilyeszteni, hogy orvoshoz forduljak, és ha igen milyen szakterülethez, bőrgyógyász vagy sebész, esetleg érsebész??? Ra-s beteg vagyok 11 éve metotrexát és medrol evő. Egy hónapja ért egy banális baleset. Unokám esernyője találkozott a sípcsontommal, azóta egy tíz forint nagyságú, kb. 5-7 mm mélységű sen tulajdonosa vagyok, ami nemigen akar gyógyulni. Nem szép, kicsitszivárog, de nem gondolom, hogy különösebb gond lenne vele. Mivel viszont mégis egy nyitott seb, bár fedőkötögetem, lehet alapja egy szepszisnek? Milyen esélyjel, ha autoimmun vagyok?
Szép napot!

zslog 2015.09.07. 19:37:13

@No. Nem: Üdv. Jobbulást. Ha egy seb 1 hónapja nem gyógyul, akkor segitséget kell kérni. Sebészt ajánlok, aki járatos a krónikus sebek kezelésével. Egyébként a sípcsont tája azért különlegesebb hely, mert ott a csonthártya is érintett lehet. Zslog

Pribér János Krisztián 2015.11.24. 00:11:01

Tisztelt Doktornő!
Mi a szepszis és szeptikus sokk legójabb definiciója, mi igazából a különbség köztük. Csak annyi hogy a vérnyomás tovább esik?

Válaszát előre is köszönöm.

zslog 2015.11.24. 11:26:27

@Pribér János Krisztián: A sokk azt jelzi, hogy a gyulladás már nem helyi reakció, hanem a szervezet egészét érinti. Ilyen esetben egy vagy több szerv (keringés, légzés, veseműködés, stb.) romló , esetleg elégtelen működése rontja tovább az állapotot. Üdv. Zslog

tobzos 2015.12.10. 11:42:00

Tisztelt Doktornő!

Megértettem, hogy nem adhat konkrét ügyre vonatkozóan információt, ezt nem is kérem. Csupán megerősítést szeretnék, hogy jól gondolkodom-e.

Édesanyám 2013 óta diagnosztizált vastagbél daganatos beteg. Akkor sikeresen megműtötték, további kezelést nem kapott. Idén februárban ismét bélelzáródást okozott egy újabb daganat, de ekkor inoperábilisnak ítélte a sebész és visszazárta, a bélelzáródást bypassal oldották meg. Letapadt a medence csontjára, körbefonja a nagy ereket, idegeket, mindent. Ezután kétféle kezelést is kapott, de sikertelennek bizonyultak. Nem volt arányban a mellékhatás és az eredmény (progresszió). Szóval abbahagyták az onkológiai kezelését. Sokat fogyott az utóbbi időben, igazolt távoli áttétek még nincsenek, de nyirokcsomókban és a bélben kiterjedt a terjedés. Kb. három hete egy hajnalon (kb. két hétig tartó láz, hidegrázás és erős hasi fájdalom után) kifakadt az egyik műtéti heg és több deci! genny távozott. Elvittem a sebészetre, ahol megvizsgálták. A tályog elég kiterjedt, gyakorlatilag az egész hasfala tele volt vele, és egészen a daganatig levezet (egyébként az alhasának a jobb oldalán van a daganat). Ellátták, kitágították a nyílást, kitisztították, elláttak bennünket tengernyi mennyiségű kötszerrel. Másnap antibiotikumot is kapott, beszedte, láza elmúlt. Azt is mondták, hogy valószínűleg a daganat okozza a gennyes váladékozást, így sajnos valószínűleg ez be sem fog gyógyulni, el sem fog múlni. Múlt héten újra hőemelkedése lett, hidegrázás, sejtettük, ismét készül valami. Így is lett, újra megindult a gennyedzés. Sebészeten ismét megnézték, mondták, hát igen, a daganat ... nem is kell mennünk többet, mert sebészeti teendő nincs. Kötözzük. A napokban már megint egyre magasabb láza van, tegnap 39,4 volt. Ma reggel újra dőlt - nem túlzok, szó szerint - a genny a nyíláson keresztül.

Igazából a kérdésem arra irányul, hogy vajon ez az állapot előbb vagy utóbb vezethet-e szepszishez? Nyilván, ha egyszer a tályog nem kifelé, hanem a hasüregébe talál kiutat, hasnyálkahártya gyulladás lehet a következmény. Gondolom én. Egy legyengült szervezet meddig képes ezt elviselni? Igazából tudjuk, hogy valószínűleg hamarosan meg fog halni, de van rá esély, hogy a szepszis előbb "öli meg", mint a daganat?

Köszönöm szépen előre is a válaszát, amit adhat.

zslog 2015.12.12. 12:19:08

@tobzos: Először is sok erőt kívánok mindannyiuknak, legfőképpen a betegnek. A leírás alapján ez már tekinthető szepszisnek, aminek a kiváltó oka nem megoldható = nem gyógyítható. A felszaporodott váladék kiürülésének segítése a feladat. Emellett a folyadékpótlás, lázcsillapítás. Az utolsó kérdésre a válasz is-is: egy daganat okozta tályogos folyamat rövidítheti le a hátralévő időt. Zslog

tobzos 2015.12.12. 20:20:56

@zslog: Köszönöm szépen a válaszát doktornő. Minden jót!

csilla10 2016.02.23. 09:48:22

Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbiakból kialakulhat e szepszis:

egy baleset után több hónapig kellett feküdnöm, eléggé stresszes volt a helyzet, de emellett még nystatint szedtem meglévő gombámra, és alkoholos gyógynövény kivonatokat lyme kórra. Ezeket most is kellene szednem , de el kellett hagynom őket, mivel nagyon erős refluxom lett, és emellett a gyomrom se bírta ezt a közeget.
most ppi-t szedek 1 hete, de különböző szurkáló érzéseket tapasztalok sok helyen, már a ppi előtt is volt, piros pöttyök, foltok jönnek ki a bőrömön, és ha csak egy sima mondjuk zink tablettát beveszek, már attól is ájuldozik a gyomrom eddig még nem volt hasmenésem, de úgy tűnik, hogy az se kerül el. Emellett e nyaki nyirokcsomóim is meg vannak dagadva pár napja.
azon túl, hogy ebből akár egy vérmérgezés is kialakulhat, az jutott eszembe, hogy lehetséges ez egy áteresztő bélszindróma? esetleg tényleg toxinok, baktériumok kerülnek a vérbe, és ilyen egy szepszis kezdete?

Válaszát köszönve. csilla10

zslog 2016.02.23. 18:55:52

@csilla10: először is jobbulást kívánok. A rövid leírásból azt látom, szívesen olvas internetes betegségekkel foglalkozó oldalakat és használ táplálékkiegészítőket: a nystatin és alkoholos kivonat és PPI és cinktabletta? A nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás oka lehet banalis felső léguti hurut is.
Áteresztő bél szindróma nem gyakori.
Én azt javaslom, hagyjon el minden olyan "terápiát" ami nem egyértelműen orvosi javaslatra indult. Forduljon orvoshoz.