Rólam

Közel 20 éves szakmai tapasztalattal sok-sok sikerrel és nem kevés terápiás kudarccal a hátam mögött próbálok a mai magyar egészségügy berkein belül lehetőleg továbbra is ambíciózusan és humánummal megbírkózni a mindennapok feladataival. E mellett családom "kihívásainak" is eleget tenni. A blog egyfajta kikapcsolódást jelenthet és szeretném a gyakorló kollégák hozzászólásait véleményeit megismerni szakmai és persze nem szakmai dolgokban. KatonaZsuzsa

néző

figyelő 2007.09.23-tól

Naptár

augusztus 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Címkék

2009 (1) 2010 (3) adomány (1) alkotmány (1) állam (1) allergia (1) állhorpasz (1) álom (1) álomkór (1) als (1) altatás (1) anafilaxia (2) anonymitás (1) antibiotikum (1) apáca (1) ápolás (1) ápolók (1) baba (1) baktérium (1) belsőfül (1) bér (1) beteg (12) betegség (4) bls (1) botrány (1) bulimia (1) cadmium (1) cap (1) ca mrsa (1) cholera (1) colchicin (1) cukorbetegség (1) cysticercosis (1) delirium tremens (1) diagnózis (1) diéta (1) dopping (2) drog (1) dr hause (14) egészség (2) egészségügy (3) éghajlat (1) élet (2) elfogadás (1) elhízás (1) elismerés (1) elsősegély (1) emlékezés (1) epinephrin (1) epley (1) esbl (1) európa (1) év (1) fecskendő (1) fekete halál (1) felvilágosítás (2) fertőzés (1) film (15) finanszírozás (1) flór ferenc (1) flór ferenc dr (1) foszgén (1) galandféreg (1) ghb (1) gittegylet (1) gondolat (7) gondolatok (1) gondolkodás (1) gondos (1) gyermek (1) gyermekorvos (1) gyógyíthatatlan (1) gyógyszer (1) gyógyulás (1) halál (1) halálozás (1) hallucináció (1) hcap (1) helyzet (1) hőség (3) hőstressz (1) idegentest (1) igazság (1) intenzív (3) intubáció (2) ipecacuana (1) járvány (1) jog (1) jókívánság (1) karácsony (2) kerékpár (1) kerékpárverseny (1) ketamin (2) kézhigiene (1) kézmosás (1) kína (1) kjt (1) kolera (1) kollégium (1) kóma (1) kongresszus (1) kórház (7) köszönet (1) közlekedés (1) láz (1) léghólyag (1) légmell (1) légzés (1) lélegeztetés (1) lepra (1) maci (1) magán (1) magatartás (1) magyarország (1) májelégtelenség (1) mdr (1) medikus (1) mérgezés (2) mese (1) met (1) minimum feltétel (1) mrsa (3) műtét (3) naftalin (1) nosocomialis (2) nsaid (1) nyár (1) olimpia (2) orvos (4) orvosképzés (1) oxigén (1) pestis (1) pikler (1) problémakórokozó (1) rák (1) rehabilitáció (1) reklám (2) ritmuszavar (1) sebészet (1) semmelweis (1) sokk (1) sport (1) sspe (1) stressz (1) szakképzés (1) szakmai (1) szédülés (1) személyes (2) szepszis (2) szívhalál (1) szleng (1) szokások (1) szubjektiv (1) teherbírás (1) teljes (1) teniasis (1) térítés (1) testépítés (1) tour (2) transzplantáció (2) tüdő (2) tüdőgyulladás (2) tudomány (1) tv (1) új (1) újév (1) üzenet (2) valóság (1) válság (1) védőoltás (1) vertigo (1) veszettség (1) világnap (1) vírus (1) vizelet (1) wegener (1) wilson kór (1) yersinia pestis (1)

Utolsó kommentek

Mitől teljes az/egy élet?

2012.11.20. 18:05 | zslog | Szólj hozzá!

Címkék: élet gondolat teljes

Rég nem írtam. Sok-sok gondolat forog bennem. A témák, amik foglalkoztatnak nem túl népszerűek. Ilyen a "teljes élet" témája is. Mi a teljes élet? Ilyen címeket olvashatunk, hallhatunk:

Teljes élet - végtag/ok nélkül; - lép nélkül; - műszívvel; - Down szindrómásan; - látás nélkül; szervtranszplantáció után; művesekezeléssel; és még sorolhatnám. Ha végiggondoljuk ezeket az élethelyzeteket, első olvasásra már felrémlik néhány szituáció, mely szinte kizárja a teljes életet. Miért? Mert sok olyan mindennapos dolog van, amihez segítséget KELL kérniük. Ehhez jöhet még az a helyzet, amikor maga az élet - az életben maradás - függ valamitől: gyógyszerszedéstől, energia ellátástól (pl. "műszív" esetén), rendszeres orvosi beavatkozástól (pl. művesekezelés) és talán a legtöbb esetben egy segítőtől. Ez a helyzet pl. értelmi fogyatékosok esetén, súlyos mozgáskorlátozottak esetén.

Szerintem a teljes élet akkor valósul meg, amikor az ember saját maga a saját képességeivel, erejével, munkájával önálló életvitelre alkalmas, magát képes fenntartani (anyagilag is), saját ügyeiben eljárhat, magáról teljeskörűen dönthet és nem szorul olyan kezelésre, melynek - akár átmeneti - elmaradása életveszélyt okoz. Ha mindezek teljesülnek akkor teljes egy élet. Máskülönben "csak" életről beszélhetünk.

mozgas02.jpg

A pénz nem/sem gyógyít

2011.11.18. 16:46 | zslog | 2 komment

Címkék: beteg gyógyíthatatlan

 Több bejegyzést találtam az alábbi elkeseredett kéréssel kapcsolatban: 

 

1 milliót fizetek annak aki meggyógyít!


 

Csodadoktorok, gernicspecialisták figyelem!


Pár éve fokozódó bal oldali alsó végtagi zsibbadás/bénulás jelentkezett. Friss MR és CT leletek készültek. Kérésre email-ben elküldöm. Diagnozis: gerincvelő károsodás, syringohydromyelia. 40 éves férfi vagyok. Jelenleg bottal járok. Melkastól lefelé érzéskiesés van. Előre semmilyen kezelésért nem fizetek! Kipróbáltam már rengeteg módszert, (csontkovács, gyógymasször, Varga gyógymód (speciális talpmasszázs), Reiki, Pránanadi energetizálás, biorezonancia, kapcsolatteremtő gyógyítás, ... így hirtelen ezek jutnak eszembe )de semmi sem segített. Ha újra tudok járni egy millió Ft készpénzt fizetek annak aki segített. Az összeg akár ügyvédnél tetétbe kerülhet. Ha újra futni tudok az összeget megduplázom. Kizárólag email-ben kérnék megkeresést. Bármilyen kezelés, módszer érdekel ami legális.

 

Nagyon nehéz elfogadni a gyógyíthatatlan betegséget. Leginkább az segíthetne, ha hasonló, vagy ugyanilyen betegségben szenvedő emberekkel tudná felvenni a kapcsolatot. A tapasztalataikról: mind a pozitív, mind a negatívakról. Munkám során mindennap szembesülök ezzel a problémával: pénzzel szeretnék "megvásárolni" a javulást vagy visszaszerezni az elveszett képességeket. Ajánlhatnám a néhai adenocarcinoma.blog.hu oldalt, de ott daganatos beteg osztotta meg a tapasztalatait sorstársaival. Sokaknak segített.

 

 

 

Hőség(pont)hú 3.

2011.07.16. 16:46 | zslog | 3 komment

Címkék: kórház hőség

 Írtam már a kórházi munkáról a nagy nyári melegben. Nem is inkább a munkáról, hanem a betegekre mért "csapásról". A 30-35ºC-s kórteremről, ahonnan persze a mozgásképtelen, magatehetetlen betegek nem tudnak kimenni legalább a folyosóra. A 35ºC-s műtőről, még szerencse, hogy az altatott beteg nem éli meg a hőséget. Az ilyen "hőségriadós" napokban tervezett műtétet végezni többszörös társbetegségben szenvedőn - kész Taigetosz. Persze az elrendelt és természetesen főigazgatói körlevélben is kihirdetett hőségriasztás mellé nem rendelnek plusz személyzetet - nincs is kit, aki napjában többször körüljárná a kórházat és itatgatná és hideg borogatást cserélgetne az arra rászorulókon. A beosztott nővér (nappal 2 nővér/50 beteg, éjjel 1 nővér/50 beteg) még a napi munkáját is alig tudja elvégezni. Kíváncsi lennék a kórházi kórtermek hány százalékában van klímaberendezés? Ezen minden nyáron elgondolkodom és hálát adok a sorsnak, hogy sem én sem a családom nem került még ilyen hőségben kórházba. Szívből sajnálom a betegeket. 

 

Lét a kézben

2011.07.04. 17:02 | zslog | 2 komment

Címkék: kézmosás kézhigiene

 A mai "baktériumterhes" időkben az egyre terjedő u.n. problémabaktériumok ismételten felhívják a figyelmet a kézhigiene fontosságára. Semmelweis tanai köszönnek vissza. A WHO a kórokozók terjedésének legalapvetőbb és legegyszerűbb módjára: a kézmosásra hívja fel a figyelmet. MOSSUNK kezet a beteg érintése előtt, aszeptikus beavatkozás előtt, a váladékkal történt találkozás után, a beteg érintése után és a beteg környezetének érintése után. Ilyen egyszerű lenne? NEM. Mert: egy átlagos kórházi osztály nem minden kórtermében lehet kórházban használatos kézmosószappant és eldobható kéztörlőt találni. Ha a kézmosáshoz el kell hagyni a kórtermet, akkor képzeljük el pl.a nővér az ápolási tevékenységének minden momentuma során el kell menjen kezet mosni. Ehhez idő is kell. Amikor kezet kell mosni akkor nem tudunk ugyanabban az időben beteget ápolni. Tehát  több személyzet is kell. Szóval jelen magyar helyzetben aligha kivitelezhető. HA a kórházi kezelés alatt álló hozzátartozónkat látogatjuk, számoljuk meg ki, hol, hányszor mos kezet.

 

 

MACI-BACI

2011.04.02. 17:17 | zslog | 4 komment

Címkék: maci nosocomialis problémakórokozó

Az u.n. problémabaktériumok több, mint 10-15 éve a legnagyobb kihívást jelentik a kórházi u.n. nosocomialis infekciók kezelésében.  

Az MRSA (methycillin resistens staphylococcus aureus) bejegyzéseimhez érkezett a legtöbb hozzászólás. Most egy másik, kevésbé közismert, de kórházi körökben egyre inkább elterjedt antibiotikum ellenálló kórokozóról a MACI (multiresistens acinetobacter)- ról irok.

Kórházi osztályokon, leginkább intenzív osztályokon terjed. A kimutatás bakteriológiai minta vételen alapul. Ritkábban gondolunk rá. A felfedezéskor ugyanazok a szabályok alkalmazhatók, mint MRSA esetén: a beteg elkülönítése, szükség esetén antibiotikum kezelés. Leginkább a colistin alkalmas a kezelésre. 

Európa pont hu

2011.02.19. 16:39 | zslog | Szólj hozzá!

Címkék: magyarország európa

 Naponta több alkalommal érkeznek olyan hírek, melyek hallatán elgondolkodom: Mit jelent  Európa Magyarországon? A közös kultúrát, keresztény eszméket? Földrajzi közelséget? Az EU feneketlen piacát, ahol szinte mindent el lehet adni, ami eléggé olcsó? Ahol az iskolában u.n. interaktív tábla van, ami miatt a gyerekeket kihallgatják vagy ami mellett múltszázadi kiskályhákkal fűtik a tantermeket? Ahol egy önkormányzat nem képes az iskoláját fűttetni és ezért fagyszünetet rendel el? Ahol a kórházban éjszakánként 30-50 beteg jut egy éjszakás nővérre és ahol a belgyógyászatokon pótágyakon fekszenek a teljes ellátásra szoruló idős betegek? Ahol állítólag Közép-Európában az egyetlen modern szív CT működik? Ahol egy cukorbeteg gyermek óvodai elhelyezéséhez a média "hathatós közreműködése" szükséges? Ahol a magatehetetlen emberek szociális ellátásának gondjait az egészségügyi intézményekre hárítják át? Ahol jobban aggódunk egy törvény vagy annak visszhangja miatt, mint amiatt, hogy lesz-e elegendő egészségügyi személyzet, gyógyszer, tiszta ágynemű és pelenka a nagymamánk kórházi ágyánál? A válasz még nincs kész.

 

Itt a boldog új esztendő?

2011.01.23. 12:57 | zslog | 1 komment

Címkék: gondolatok év új

 Kétségtelenült itt az új év, lassacskán már a harmadik hetet zártuk. DE az élet mitsem változott. Az érkező betegek egyre többen vannak és egyre elhanyagoltabb állapotban (sajna sokan közülük már elkésve). Továbbra is a TVK (az egészségügyi ellátás anyagi korlát közé szorítva) bűvöletében dolgozunk. Értelmetlen fiatal halálokról olvasni, melyek mögött ott a kíméletlen pénzhajhászás. DE megnyugodva tudósítanak, hogy egy alig 20 km-s, már meglévő út autópályává alakítását potom 1 milliárd 165 millióért tervezik meg. Rövid fejszámolás: 58 millióért tervezik meg km-ként. ÉS egy kistelepülés iskolájában 2 hónap után sikerült fűtőanyagot beszerezni (persze ezt is adományból) ÉS lehet, hogy nem tudnak étkezést biztosítani a gyerekeknek mert az önkormányzatnak 10 milliós adóssága van. TEHÁT megnyugodhatunk: AZ ÉLET MEGY TOVÁBB. Hol a HAPPY NEW YEAR? Lehet, hogy csak nem vettem észre.

 

 

Elment a példa

2010.11.22. 17:36 | zslog | 1 komment

Címkék: rák emlékezés

 A rák megint győzött. Elment egy blogtársunk. Példaértékű blogot  indított: Adenocarcinoma… ez az a szó amit meg kellett tanulnom. Ragadt rám az évek során ez meg az… adeno = mirigy carcinoma meg a rákos megbetegedések gyűjtő neve…(carcinos grögül rákot jelent) az oma pedig daganatot…

Elvezette az olvasókat a diagnózistól a műtétig, majd az onkológiai kezeléseken és alternativ gyógymódokon át a visszaesésig és végül a teljes reményvesztettségig és az elmúlásig. Közben maga köré gyűjtötte a sorstársakat vagy azok szeretteit. Megosztotta - megosztatta tapasztalatait. Közben lefordított egy könyvet, mely a teljes gyomorkiirtás után nyújt segítséget a betegeknek. Orvosi szemmel szintén példaértékű volt a blog: nemcsak a szubjektív élmények, hanem az objektív tények: CT felvételek, leletek, szövettan eredménye is felkerült. Megmutatta nekünk, az egészségügyben dolgozóknak a MÁSIKoldalt: a várakozások nehézségeit, a felvilágosítás hiányosságait, a műtét körüli időszak bizonytalanságait. Sokat tanultam Tőle. A kezelésekkel járó kellemetlenségeket és a felmerülő kételyeket. Úgy láttam, a blog azóta szinte fórumként működik. Reménykedem, lesz valaki az olvasói - betegtársai közül, aki továbbviszi a fáklyát.

 

Agyrablás

2010.10.22. 18:03 | zslog | 1 komment

Címkék: ghb

Dr.Zacher Gábor felhívása:
"Mindenki Figyelmébe Ajánlom!
Van egy GHB nevű szer,színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, 3000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban illetve rendelheti a neten.
Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány mp szédülés után ájulást.Hétvégi diszkókban a kiszemelt áldozat poharába cseppentik, amikor nem figyel oda.Miután összeesik,a "segítőkész" szemtanúk kiviszik és elrabolják végleg,vagy a nemi erőszak idejére,ami nem erőszak, hisz magatehetetlen az ember.
A szer gyorsan kiürül a szervezetből:az illető hamarosan magához tér,legfeljebb nem érti,hogyan került az adott helyszínre.Gyakorlatilag embert lopnak a szer segítségével.
Előfordul hogy bontatlan (vagy annak tűnő) üvegbe előre beteszik.
Pld.:a játékbarlangban a nyertest meghívják egy üveg italra,azután az illető a toxikológián ébred ruházat, pénz, nyeremény, mobiltelefon nélkül.
Védekezni nem lehet ellene,csak megelőzni,azzal ha nem hagyja az ember a poharát felügyelet nélkül,illetve,ha üvegből iszik,a hüvelykujját az üveg száján tartja. Fontos hogy a társasággal érkezők/társaságban levők ne hagyják magukra soha egyik társukat se.
Kérem, adják tovább minél több embernek! Dr. Zacher Gábor toxikológus orvos"

 

 

Élve maradni sikoltó nyomorban

2010.10.12. 14:17 | zslog | 2 komment

Címkék: egészségügy helyzet 2010

 Kimondták azt, amit sok-sok éve tudunk, tapasztalunk, érzünk: NYOMORBAN az egészségügy. BETEG itt élned (néha halnod) kell.

Mi pedig várjuk a megoldást.