Rólam

Közel 20 éves szakmai tapasztalattal sok-sok sikerrel és nem kevés terápiás kudarccal a hátam mögött próbálok a mai magyar egészségügy berkein belül lehetőleg továbbra is ambíciózusan és humánummal megbírkózni a mindennapok feladataival. E mellett családom "kihívásainak" is eleget tenni. A blog egyfajta kikapcsolódást jelenthet és szeretném a gyakorló kollégák hozzászólásait véleményeit megismerni szakmai és persze nem szakmai dolgokban. KatonaZsuzsa

néző

figyelő 2007.09.23-tól

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

2009 (1) 2010 (3) adomány (1) alkotmány (1) állam (1) allergia (1) állhorpasz (1) álom (1) álomkór (1) als (1) altatás (1) anafilaxia (2) anonymitás (1) antibiotikum (1) apáca (1) ápolás (1) ápolók (1) baba (1) baktérium (1) belsőfül (1) bér (1) beteg (12) betegség (4) bls (1) botrány (1) bulimia (1) cadmium (1) cap (1) ca mrsa (1) cholera (1) colchicin (1) cukorbetegség (1) cysticercosis (1) delirium tremens (1) diagnózis (1) diéta (1) dopping (2) drog (1) dr hause (14) egészség (2) egészségügy (3) éghajlat (1) élet (2) elfogadás (1) elhízás (1) elismerés (1) elsősegély (1) emlékezés (1) epinephrin (1) epley (1) esbl (1) európa (1) év (1) fecskendő (1) fekete halál (1) felvilágosítás (2) fertőzés (1) film (15) finanszírozás (1) flór ferenc (1) flór ferenc dr (1) foszgén (1) galandféreg (1) ghb (1) gittegylet (1) gondolat (7) gondolatok (1) gondolkodás (1) gondos (1) gyermek (1) gyermekorvos (1) gyógyíthatatlan (1) gyógyszer (1) gyógyulás (1) halál (1) halálozás (1) hallucináció (1) hcap (1) helyzet (1) hőség (3) hőstressz (1) idegentest (1) igazság (1) intenzív (3) intubáció (2) ipecacuana (1) járvány (1) jog (1) jókívánság (1) karácsony (2) kerékpár (1) kerékpárverseny (1) ketamin (2) kézhigiene (1) kézmosás (1) kína (1) kjt (1) kolera (1) kollégium (1) kóma (1) kongresszus (1) kórház (7) köszönet (1) közlekedés (1) láz (1) léghólyag (1) légmell (1) légzés (1) lélegeztetés (1) lepra (1) maci (1) magán (1) magatartás (1) magyarország (1) májelégtelenség (1) mdr (1) medikus (1) mérgezés (2) mese (1) met (1) minimum feltétel (1) mrsa (3) műtét (3) naftalin (1) nosocomialis (2) nsaid (1) nyár (1) olimpia (2) orvos (4) orvosképzés (1) oxigén (1) pestis (1) pikler (1) problémakórokozó (1) rák (1) rehabilitáció (1) reklám (2) ritmuszavar (1) sebészet (1) semmelweis (1) sokk (1) sport (1) sspe (1) stressz (1) szakképzés (1) szakmai (1) szédülés (1) személyes (2) szepszis (2) szívhalál (1) szleng (1) szokások (1) szubjektiv (1) teherbírás (1) teljes (1) teniasis (1) térítés (1) testépítés (1) tour (2) transzplantáció (2) tüdő (2) tüdőgyulladás (2) tudomány (1) tv (1) új (1) újév (1) üzenet (2) valóság (1) válság (1) védőoltás (1) vertigo (1) veszettség (1) világnap (1) vírus (1) vizelet (1) wegener (1) wilson kór (1) yersinia pestis (1)

Utolsó kommentek

No I. szuperbaci: MRSA

2007.10.31. 17:51 | zslog | 91 komment

Címkék: mrsa ca mrsa

Korábbi bejegyzéseimben szereplő u.n. kórházi vagy szakmai berkekben nosocomialis bakteriális (baktérium okozta) fertőzések első számú okozója az u.n. MRSA [methicillin/oxacillin rezisztens staphylococcus aureus]. A doktorhauz magyar szinkron  csak "mörsza"-nak nevezte. E baktérium legjellemzőbb tulajdonsága, hogy rezisztens methicillinre.  A methicillin az első félszintetikus antibiotikumok egyike, melyet a staphylococcusok okozta betegségek kezelésére 1960-as években vezettek be. A bevezetést követő évben intenziv osztályon antibiotikummal kezelt betegekben már észleltek olyan baktérium törzseket, melyek ellenállóvá váltak methicillinre. Ez a rezisztencia (ellenálló képesség) gyakran együtt jár a bakteriális fertőzések kezelésében  elterjedt u.n. béta-laktám antibiotikumokkal, az u.n. macrolid antibiotikumokkal és az u.n. aminoglycosid antibiotikumokkal szembeni rezisztenciával is. Az MRSA fertőzések tették ki a kórházi fertőzések döntő hányadát. Az MRSA okozta fertőzések (leggyakrabban sebfertőzés, bőr-, lágyrészfertőzés, véráramfertőzés=szepszis, tüdőgyulladás) kezelési lehetőségei meglehetősen korlátozottak. 2000 előtt a háziorvosi, rendelőintézeti gyakorlatban nem kellett MRSA fertőzéssel számolni. Manapság azonban megjelent az MRSA egészségügyi intézményeken kívül is: CA-MRSA = community acquired MRSA. Ez a CA-MRSA különbözik a kórházi MRSA  törzsektől: kevesebb antibiotikummal szemben ellenálló⇒jobban kezelhető. Napjainkban leírtak már zárt közösségekben (börtön, kaszárnya), intravénás kábítószerhasználók között, hajléktalanok körében fellépő járványt is. Az MRSA fertőzésre több tényező hajlamosít: pl. sérült immunrendszer, vérképzőrendszeri-, daganatos betegség, égés, alultápláltság, hosszantartó antibiotikum kezelés.
A kórokozó terjedésének leggyakoribb módja a direkt terjedés: a baktérium "kézről-kézre", kézről-a fogékony szervezetre/szervezetbe kerül.
MRSA-fertőzés legjelentősebb forrása a kolonizált/fertőzőtt beteg és az MRSA-t tünetmentesen hordozó egészségügyi személyzet. MRSA-kolonizáció/MRSA-hordozás=az MRSA jelenléte és szaporodása valamely testtájon. MRSA-val kolonizált az a személy, akinek nincsenek fertőzésre utaló tünetei, de egy vagy több testtájáról származó bakteriológiai minta eredménye MRSA pozitív. A baktérium hordozás lehet átmeneti, visszatérő vagy tartósan fennálló. MRSA-fertőzés: azaz MRSA okozta megbetegedés , amely klinikai tünetekkel jár és laboratóriumi eredménnyel bizonyított.
Az MRSA terjedésének megelőzésére szolgáló legfontosabb módszer:a kézfertőtlenítés. ⇔Semmelweis Ignác :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://lata.blog.hu/api/trackback/id/tr5214481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weisz Ferencné 2008.03.17. 18:57:35

Sajnos, én is megkaptam korházban az mrsa-t. Hatodik hete antibiotikumot szedek. Szeretném tudni, hogy valaha ez el fog mulni, vagy végigkisér. Mennyire lehet családomra, férjemre, unokáimra veszélyes, hogy elkaphatják e? Semmiféle seb nincs rajtam, köpetből állapították meg. Időnként szakad rólam a víz, ami eddig nem volt. Szeretném tudni, hogy milyen érzéseket válthat ki belőlem ez a baktérium?
Köszönettel: Weisz Zsuzsimwpgsd

Jakus Ági 2008.03.19. 12:05:16

Az édesapám leletein olvastuk elősször az MRSA rövidítést.. azt sem tudjuk miből állapították mert csak ct-t csináltak azóta Dalacint szed illetve a kórházban is azt kapott infúzió formájában Mivel a csigolyáin és több más helyen is találtak gennyes gócokat, nagy fájdalmai vannak transtec tapaszt kap hogy ezeket enyhítsék de a hónapok óta tartó kezelés ellenére is nagyon szenved a fájdalomtól és nem igazán tudjuk hogy most vajon gyógyul-e a fájdalom mértékéből itélve nem. De sem vérvétel se más nem történt, szeretnénk tudni hogy milyen kilátásai vannak hogy egyáltalán használ-e a gyógyszer de az orvosok nem mondanak semmit. Válaszát köszönöm Jakus Ági

zslog 2008.03.21. 23:40:29

Weisz Ferencné, Jakus Ági: egy másik kommentben már irtam: elnézést kérek, nem "rendelek" a blogomban. Javaslom a kezelő vagy háziorvosát kérdezze meg. Nekem nem szabad ezekben a kérdésekben állást foglalni. Részben azért mert ilyen kevés info alapján lehetetlen, részben pedig etikátlannak tartom. Tudom, hogy nehéz az orvosi dokumentációból a lényeges és fontos info-kat megérteni. Nem nagyképű akarok lenni. Még 1x bocs.

Jakus Ági 2008.03.22. 17:39:21

Ha egy centit is előrébb lennék a kezelő vagy háziorvos véleményével akkor nem a neten próbálnék segítséget kérni sajnos nem igazán mondanak semmit... nekünk pedig nagy szükségünk lenne egy orvosra aki átnézi azt a halom papírt amit a több havi kórházbantartózkodása alatt az édesapám kapott majd legalább elmondja hogy pontosan mivel is állunk szemben.. mik a lehetőségek vagy vannak-e egyáltalán lehetőségek. de azt sem tudjuk kihöz forduljunk?? Sebészhöz? Belgyógyászhoz?? Bárhová elvinnénk már vagy bármilyen kezelést megfizetnénk de el se tudunk indulni mert nem tudjuk kihöz vagy milyen szakterületen otthonos orvoshoz kéne mennünk... ebben talán segíthetne ha szépen megkérem.. hol induljunk el???

zslog 2008.03.23. 17:51:35

Jakus Ági: Szívesen segítenék, de nem ezen a helyen. Ez itt erre nem alkalmas. Ezzel a problémával: hosszú, több kórházi osztályon való tartózkodás és kezelés után sincs a betegnek és/vagy hozzátartozóknak tiszta képe a betegségről vagy betegségekről nagyon gyakran találkozom.Mindig felmerül a kérdés: Miért? Nem mondták el? Nem érthetően mondták el? Elmondák, de nem hiszik el? Mit jelen, hogy előrébb lenni? A kezelésében, vagy a betegség ismeretében? Ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani, mindent tudnom kellene. Ez pedig nagyon bizalmas.

Jakus Ági 2008.04.09. 19:54:20

Nem mondták el csak az édesapámnak aki meg nemérti.. és én sem abból amit összeolvasok meg kérdezősködök.. alapvetően félünk hiszen azt se tudjuk hogy elkaphatjuk-e mi és a közelében élők is és hogy mik az esélyek a gyógyulásra, most már megint egyre erősebb fájdalmai vannak és egy kórházban dolgozó ismerősünk elég szörnyű dolgokat mondott arról hogy mi is zajlik az édesapánk szervezetében... Kérem hogy ha lehetőség van rá emailben keressen meg mert szörnyű ez a bizonytalanság, esetleg elküldeném a leleteket.. vagy valami...bármi.. jakusagi@citromail.hu

Nagy Boglárka 2008.04.14. 21:14:54

A sógorom MRSA fertőzött. Egy autóbaleset következtében több hónapja kómában fekszik. A fertőzést lassan 6 hónapja próbálják kikezelni nála, sorra csinálják a tenyésztéseket, kapja az antibiotikumokat, hatástalanul. Az lenne a kérdésem (mert olvastam valahol, hogy teljesen gyógyítható az mrsa), mégis mennyi időbe telik ez? (erre vonatkozóan sehol nem találtam infót) Vagy egyénenként változó? Elképzelhető, hogy az őt ápoló édesanyja is mondjuk hordozó, és folyamatosan visszafertőzi? Mert egyszer volt már rá példa, hogy negatív lett a tenyésztés eredménye, de rá 2 hétre újra pozitív, holott kórházban nem volt ez idő alatt. Vagy a negatív eredmény azt jelenti, hogy benne van még ugyan a vírus, de már olyan kis mértékben, hogy nem kell vele foglalkozni, viszont bármikor felszaporodhat?

zslog 2008.04.15. 13:16:05

NagyBoglárka. MRSA egy baktérium. A tartós tudatzavarban szenvedő - és valószínűleg, autóbaleset révén más károsodása is lehet - beteg betegségénél fogva sokkal esendőbb. Tartós kórházi kezelés, mesterséges táplálás és bizonyos életfunkciók (pl. léguti váladékeltávolítás, vizelet elvezetés) mesterséges segítése tartós csökkent immunitással is jár. A kórokozó jelenléte -ha azt nem a vérből mutatták ki, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az abban a pillanatban betegséget is okoz. Lehet az ilyen betegeknél a baktériumflóra része is. A kezelése = a baktérium eltüntetése akkor várható tartós, jó eredménnyel, ha a beteg állapota is javul és nincs a szervezetében idegen anyag pl. vénakanül, hólyagkatéter, tápszonda, stb, valamint a szervezetében nincsenek olyan helyek, pl. felfekvések, ahol a kórokozó jól el "tud bújni". Ezeknek a betegeknek a holmiját: ágynemű, stb. elkülönítve, 90 fokon kell mosni, a beteggel való foglalatoskodás előtt és után fertőtlenítő kézmosást kell alkalmazni, stb. De ezeket bizonyára elmondták már. Jobbulást a betegnek.

zsuzsi 2008.04.30. 18:52:42

Anyukám infarktust kapott.Ujraélesztették most 6 hete van korházban.A harmadik héten mutatták ki nála a fertőzést.Külön szobában ápolják de nála sincs még javulás.Minden nap hőemelkedése van. Van a testében vénakanül,hólyagkatéter és felfekvései is vannak.Mik az esélyei a gyógyulásra?

zslog 2008.04.30. 22:06:51

zsuzsi: 1000bocs. Etikátlan és felelőtlen lennék, ha válaszolnék a kérdésre.

P ANDREA 2008.07.10. 20:27:16

Egészségügyben dolgozom! Valószínü,hogy egy betegemtől elkaptam az MRSA-t. Hogyan tudnám leghamarabb kideríteni, hogy valóban az-e? Mivel lehet kideríteni a fertőzést leggyorsabban és jó lenne tudni melyik antibiotikum hat ellene?
A válasz sürgős lenne mielőtt a családom is elkapja!!!
ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

zslog 2008.07.11. 07:57:37

Honnan tudja, hogy MRSA, ha nem biztos? Bakteriológiai módszerrel: orr-, torokváladék, vizelet tenyésztéssel ki lehet mutatni a kórokozót és az antibiotikum érzékenységet: azt is, hogy methicillin rezisztens, vagy érzékeny. Ha rezisztens, akkor MRSA,de ezt a tényt külön is feltüntetik a leleten. Gyorstesztek is léteznek Európában. Én még nem találkoztam velük. Ez a baktérium nem fertőző betegséget okoz. Ha egészségügyben dolgozik: az alapvető higenés szabályok betartásával elkerülhető a kórokozó átvitele.

Z.Tóth Klára · http://z.t.k. 2008.07.21. 14:26:11

Egy éve sulyos autóbaleset után több törésemet fémerősítésekkel rögzítették, hónapokig kórházban feküdtem, MRSA fertőzést kaptam, de hosszas gyógyszeres kezelés után tünetmentes lettem .
Kérdésem: elmúlik- e nyomtalanul e fertőzés, vagy számolni kell később az esetleges visszatérésével ?? A testembe épített fémerősítések, lemezek, csavarok fertőzöttsége lehetséges-e ?
Egyszerűen: he egyszer már gyógyult valaki, később feléledhet- e ez a fertőzés?
Köszönöm előre is a válaszát.
z.t.k.

zslog 2008.07.22. 17:10:52

Z.Tóth Klára: Egészséges szervezetben kicsi az esélye a kórokozó ismételt megjelenésének. Nem szerencsés esetben maga a baktérium megbújhat a testben olyan kicsi helyen ami nem mutatható ki és ahol az antibiotikum nem fér hozzá. A testidegen anyagok környezete esetleg alkalmas lehet ilyen "búvóhelynek". Remélhetőleg a fém"alkatrészek" eltávolítása után tovább csökken az ismételt baktérium megjelenés valószínűsége.

Borvendégné Horváth Mária 2008.07.24. 12:23:10

A lányom kettő éve Angliában szült császármetszéssel.Otthon a hatodik napon a hasán, a mellén, karján, gennyes tályog szerü valamik jöttek rajta amikből folyt a genny félcentis lyukakon.Ott nem foglalkoztak vele/ mert ez semmi/ hiába mentünk orvoshoz.Itthon vérből kitenyészették, hogy MRSA fertőzött.Kapott antibiotikumokat, amitől azt hittük renbe jött, de nem így történt.Mert 1hónap múlva ismét jelentkeztek nála a tünetek, majd2 hónap múlva, majd 4 hónap múlva.Rájöttünk, hogy az idő duplázódik.Most 16 hónap múlva várjuk.De sajnos közben minden létező betegség jelentkezik nála,/tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, hányás, hasmenés stb./ pedig a szülésig egészséges volt.Állandóan fáradt és gyenge.Szerencsére a kislánya és a férje nem kapta el. Szeretném tudni, hogy van remény,hogy egyszer meggyógyul.

zslog 2008.07.24. 15:29:24

Borvendégné Horváth Mária: Nehéz igy véleményt mondani. Több kérdés is felmerül: minden visszaeséskor kitenyészik az MRSA? Ha igen, akkor van a szervezetében egy MRSA góc, amit meg kell keresni és szanálni. Volt már MRSA negativ hemokulturája (vértenyésztése)? Nem immunitási probléma okozza a visszatérő gyulladásos tüneteket/panaszokat? Minden gyulladásos panasz megjelenésekor történik bakteriológiai vizsgálat? Van infektológus szakvélemény? Egyebekben ez nem egy u.n. fertőző betegség. Egészséges immunitású embereket nagyon ritkán betegít meg MRSA. Vizsgálták MRSA hordozás szempontjából a családot? A leginkább javasolható egy infektológus szakvélemény kérése.

Hurta Orsolya 2008.08.07. 18:55:51

Érdeklődni szeretnék a nyüvekkel, piócákkal végzett terápiás lehetőségekről. Hallottunk, több fórumon olvastunk már ezekről, de sajnos az orvos sem tudta megmondani, hogy az országban valaki foglalkozik-e ezzel. Kérdésem lenne tehát, hogy esetleg Ön tud-e információt adni erről.
Egy rokonom nevében keresgélek, aki MRSA fertőzött.
Köszönettel: Hurta Orsolya

zslog 2008.08.08. 13:07:47

Hurta Orsolya: Sajnos ezekről az eljárásokról nem tudok információt adni. A magyar intenzív terápiás gyakorlatban ezek nem jönnek szóba. Szerény ismereteim szerint piócákat - a véralvadás befolyásolása miatt - trombózisos megbetegedésekben alkalmaznak. Nyüveket pedig az elhalt szövetek eltávolítására "használnak". Egyikről sem hallottam, hogy kórokozóspecifikusak lennének.

Hurta Orsolya 2008.08.16. 12:24:11

Köszönöm a választ, próbálok tovább keresgélni, hogy milyen lehetőségek lennének... Ezeket a kezeléseket a kezelőorvos ajánlotta a beteg ismerősömnek, aki már több éve küzd az MRSA fertőzésse. A leoltások az évek alatt többször voltak már negatívak (MRSA-ra), de mivel havi rendszerességgel ellenőrzik a sebet a kórházban, gyakorlatilag minden alkalommal újra/vissza is fertőzik. A seb nem gyógyul, gyakran rosszabbodik és a végső elkeseredés az, ami az új lehetőségek keresésére sarkall minket.
A piócás eljárás javaslatot a nézelődéseim/kutatgatásaim során olvasottak alapján nem értem én sem teljesen (bár a sokizületi gyulladás a vér megtisztítására, vagy a gennyesedés megállítására gondolta a doktornő???), de a nyüves eljárást a seb széleinek/peremének megtisztítása miatt mindenféleképp érdemes lenne megpróbálni.
Sajnálatos, hogy itthon ezzel ezek szerint nem foglalkoznak, ha más nem marad, hát akkor kénytelenek leszünk külföldön utánaérdeklődni. :(

zslog · http://lata.blog.hu 2008.08.16. 13:44:37

Hurta Orsolya: ezek szerint krónikus seb tartja fenn a kórokozó jelenlétét. Ha a sebet nem sikerül teljesen szanálni, a kórokozó képes lesz tartósan ott maradni.

Hurta Orsolya 2008.08.18. 19:57:28

Azt hiszem kissé elbeszélünk egymás mellett. :S

szántó · http://zsiszi 2008.08.28. 12:35:07

T.zslog
Az MRSA tüneteire lennék kíváncsi. Kórházban ápolnak egy ismerősőmet. Két hét után derült ki, hogy súlyos MRSA fertőzése van. Én egészséges fizikummal rendelkezem (legalább is remélem), de édesanyám már 78 éves, törékeny asszony (együtt lakunk).

zslog 2008.08.29. 10:39:59

szántó: MRSA egy baktérium, nem betegség. Igy magának a baktériumnak nincsenek tünetei. Annak a kórfolyamatnak vannak, amiben az MRSA mint kórokozó van jelen. Pl. MRSA jelenléte egy tüdőgyulladásban vagy rosszul gyógyuló sebben vagy felfekvésben vagy csont-izületi gennyedésben. Ilyenkor a tüdőgyulladásnak, tartós sebnek, felfekvésnek a tüneteit észleljük és a bakteriológiai vizsgálat igazolja a MRSA baktériumot. MRSA fertőzött beteg körüli higienés szabályok szigorúak. Be kell tartani. Ebben az esetben a kórokozó továbbterjedése meggátolható.

bedit 2008.09.12. 10:15:54

T.zslog

Egy közeli ismerősöm autobalesetet szenvedett,nyakcsigolya és gerincvelő sérült,azota korházban fekszik és menet közben megkapta az mrsa baktériumot,a kezelő orvosa szerint nem gyogyithato ki belőle mert nem reagál semmilyen antibiotikumra,ha nem tudjuk kikezelni belőle nemtudjuk rehabilitácos intézetben helyezni és megfog halni,26 éves,nehéz elfogadni ezt a tényt,szeretnénk még legalább egy orvos véleményét meghalgatni,erre szeretnék utbaigazitást kérni hogy kihez vagy milyen intézményhez forduljunk?köszönet

zslog · http://lata.blog.hu 2008.09.12. 17:27:16

bedit: Nem tud kihez fordulni. DE! MRSA-ra hivatkozva semmilyen indokolt egészségügyi ellátást - rehabilitációt sem - nem lehet megtagadni. A probléma a rehabilitációs osztályok mai helyzete. MRSA-s beteget elkülönítve, vagy szintén MRSA-s beteg mellett lehet elhelyezni. Még1x: ha az ismerőse rehabilitációra ALKALMAS állapotban van, nem tagadhatják azt meg a kórokozóra hivatkozva. Ebben az esetben javaslom első körben felkeresni a betegjogi képviselőt. Kérdés lehet az alkalmasság ill. a rehabilitálhatóság. Ehhez stabil életfunkciók és tiszta tudat szükségesek.

bedit 2008.09.12. 19:22:44

T.zslog


Nagyon köszönöm hogy válaszolt,mi is gondoltunk a betegjogi képviselőre ,de félünk kardot rántani mert aki...,vidéken van a hozzátartozonk és Budapestre szeretnénk szállitatni de ebbe az állapotban semmilyen intézmény nem fogadja,mindenképp a jelenlegi korházban kellene orvosolni az mrsa.Erre keressük a megoldást ,Én beszéltem az osztályvezető főorvossal személyesen a héten és emlitettem neki hogy van egy fajta antibiotikum ami több millio ft (önköltségre vállalnánk),erre közölte hogy itt hadjuk abba a beszélgetést.Ön tud vmit erről az antibiotikumról?köszönettel U.i. tiszta a tudata teljesen,kanulja van amit a Lichtenberger tanár úr elvállalt hogy megszünteti egy mügége megoldással,persze ha nincs mrsa.

zslog 2008.09.13. 13:46:48

bedit! Hol "tanyázik" az MRSA? Légutak? Vér? felfekvés? Maga a légcsőmetszés ténye nem akadályozza a rehabilitációt. Milyen antibiotikumra gondoltak? Vancomycin?

bedit 2008.09.22. 14:00:21

T.zslog

A légutakban,felfekvési seben ez biztos, a vért nemtudjuk.Vancomycint kapott már,Mi egy olyan antibiotikumot keresünk ami állitolag most lett kifejlesztve és Németországban biztos be lehet szerezni,csak nemtudjuk a nevét.Igy semmilyen rehabilitácios intézet nem fogad ,csak ha nincs mrsa!Mindenütt zárt kapuk fogadnak.Üdv.

zslog · http://lata.blog.hu 2008.09.22. 17:07:41

bedit! Megpróbálok utána nézni az esetleges antibiotikumnak, de pesszimista vagyok ez ügyben. Előre is elnézést, de: nem az MRSA-ra fogják csak a rehabilitációs kezelés halasztását? Mit mondott illetve írt a rehabilitációs szakember?

jango 2008.09.23. 22:54:31

T Zslog!

Hallott már a Manuka mézről? Úgy olvastam, hogy MRSA-s sebeket hatékonyan kezeltek vele és laboratóriumi körülmények között is elpusztította az MRSA-t.
Mi a véleménye róla, orvosilag elfogadott a használata?

zslog · http://lata.blog.hu 2008.09.24. 19:05:51

jango: én még nem hallottam róla, kórházban nem használjuk. Felületi kezelésekre sokmindennel próbálkoztak, sokszor sikeresen.

jango 2008.09.24. 22:19:03

tegyük fel, hogy felületi kezelésre alkalmas -és amennyire tudom tényleg sikeresen használják. Azon betegek, akiknél 'csak' a bőrről vett minta MRSA-s, vagy a seb fertőzött ott a belső szervek, keringés stb lehet hogy nem érintett?
Előre is köszönöm válaszát.

zslog · http://lata.blog.hu 2008.09.28. 13:08:14

jango: igen, lehet, hogy csak egy góc van: pl. valamilyen lágyrészfertőzés (felfekvés pl. vagy korábban sérült testrész). Véráramfertőzés esetén a felületi szerek nem hatékonyak.

nevikat 2008.09.28. 21:11:54

Kedves Hozzászólók!

Írjatok a címemre : nevikat@t-online.hu talán tudok segíteni.

J Móni 2008.10.22. 08:14:36

Milyen úton terjed ez a betegség?Nyál vagy csak vér utján esetleg?Ismerősünknek is ez a baci van a kezében,mert egy baleset során eltört és nem forrt neki össze és állandóan folyik belőle a gennyes váladék a kezéből és az antibiutikum se nagyon hasznél neki.És az lenne a kérdésem,hogy ennek a betegségnek még milyen tünetei vannak?Esetleg bőr viszketés és felholyagzódás a testen és ez főleg fürdés után jelentkezik,vagy ez csak egy gyógyszer váltja ki esetleg nála?
Válaszát előre is köszönöm!

zslog · http://lata.blog.hu 2008.10.22. 17:42:04

j Móni: Még 1x. Ez NEM fertőző betegség. Itt a baktériumon van a hangsúly: ezen MRSA nevű baktérium mutatható ki u.n. szokványos kórfolyamatok: pl. tüdőgyulladás, sebgennyedés, csonthártyagyulladás, hashártyagyulladás esetén bakteriológiai mintavétellel.

J Móni 2008.10.23. 09:55:05

Köszi!
És a páciensnél mire lehet számítani?Kigyógyul belőle valaha?És a keze menthető?

Vörös Zsuzsánna 2008.10.23. 22:33:02

Édesapám 2006-ban ebben a betegségben halt meg.Borzasztó volt.Én is megfertőződtem, de nem bántam meg.Legalább mellette lehettem. 50 évet adott a honvédségnek az életéből, cserébe amit műveltek vele a kórházban az vérlázító volt számomra ,és soha nem bocsájtható meg. Hiába írtam, hiába mentem, semmit sem értem el vele, ápolás helyett disztemetést kapott..A főorvos a panaszlevelemre jegyezte fel a téli sielési adatokat.Őrzöm a másolatát. Végre leírhattam valahol.
Köszönöm.

VJudit 2008.10.24. 20:25:01

Férjem 37 éves, ALL leukémiával küzd 7. hónapja. A kórházban MRSA-val fertzőződött. Hemokultúrából tenyésztették ki, azt mondták a véráramba is bekerült a kórokozó. Jelenleg aplásiás, 0,18 a fehérvérsejtszáma. Kap antibiotikumot is. Hogyan befolyásolhatja a további gyógyulást a baktérium jelenléte? A további kemoterápiák ennek ellenére elkezdhetőek? A véréből teljesen kiírtható a kórokozó? Mikor lehetünk majd biztosak abban, hogy eltünt?

VJ 2008.10.24. 20:36:20

Férjem 37 éves, 7 hónapja küzd ALL leukémiával. A kórházban fertőződött MRSA-val. A véráramába is bekerült. Jelenleg aplásiás, 0,18 a fehérvérsejtszáma. Hogyan befolyásolhatja a baktériummal való fertőzöttség az aplásiából való felépülést, a további kemoterápiákat,a gyógyulási esélyeit? Mikor tudjuk majd biztosan, hogy eltünt a szervezetéből kórokozó? Meddig szükséges a 'karantén' ? Itthon is ilyen intézkedések kellenek? Meddig nem érhetek hozzá?

VJ 2008.10.24. 20:37:23

Bocsánat, az előbbi kommentről azt hittem elveszett.

zslog 2008.10.25. 12:13:24

J Móni: Elnézést kérek, de etikátlanság lenne igy akár biztató, akár pesszimista véleményt adni egy ismeretlen ember és ismeretlen kórtörténet esetén.

zslog 2008.10.25. 12:14:06

Vörös Zsuzsánna: sajnálom.

zslog 2008.10.25. 12:17:38

VJ: nem vagyok haemathológus: vérképzőrendszeri betegségekkel - főképp leukémiával nem foglalkozom. Az aplasias betegek a legesendőbbek a fertőzésekkel szemben. Sok kitartást és bizakodást kívánok. Az otthoni intézkedésekről is többet tudnak mondani a férjét kezelő osztályon.

VJ 2008.10.25. 21:59:06

Köszönöm a bíztatást. Jó egészséget kívánok.

Böbe 2008.11.01. 15:04:43

Sajnos a mi osztályunkon is vanjelen pillanatban is egy MRSA-s beteg. Aktiv belgyógyászaton.Nagyon félünk, hogy mi is elkapjuk, bár védő öltözet biztositott, de nem vagyunk nyugodtak.Már az is borzasztó, hogy szinte gyógyithatatlan

zslog 2008.11.03. 15:01:32

Böbe: nem akarom megántani, de régen rossz, ha az egészségügyi szakszemélyzet is így fél a kórokozótól. Ezt az ismeret hiányának tartom: kérjenek a munkahelyükön kiselőadást egy hozzáértő orvostól - pl. infektológustól. Valamint tartsanak összefoglaló ismertetőt a kórház higienes osztállyal a teendőkről. Sokat fog segíteni. A kórokozó egyre inkább jelen lesz a kórházi osztályokon - és az ápolási otthonokban. Meg kell tanulni ezen betegekkel kapcsolatos teendőket.

ZT 2008.11.08. 20:04:16

Gyerekkori barátom agy-műtét után kórházban fekszik. Sajnos bekerült a szobába egy MRSA-val fertőzött beteg, természetesen elkapta a barátom is. Voltam bent nála. Azt szeretném kérdezni, hogy a kézmosáson kívül milyen higiéniás szabályokat kell betartani. Milyen szert kell használni a kézmosásnál. A barátom kómában van, szeretnénk továbbra is látogatni.

ZT 2008.11.09. 16:25:43

Elmegyek természetesen a körzeti orvosomhoz, de kiváncsi lennék, hogy ezzel a betegséggel kapcsolatban mennyire vannak felkészülve az orvosok. Mennyire ismerik, beszédtéma esetleg. Mert a kórház, ahol voltam látogatni, ködösített a kérdéseinkre....
Köszönöm

zslog · http://lata.blog.hu 2008.11.09. 17:42:07

ZT: Ha ismert egy beteg MRSA hordozása, akkor azt a beteget nem szabad nem MRSA hotdozó betegek között elhelyezni. DE az MRSA hordozás gyakorlatilag minden alkalommal később került felismerésre (a beteg felvételekor levett bakteriológiai minta eredménye 2-3 nappal később jön vissza). Ekkor az MRSA-s beteggel 1 kórteremben fekvők u.n. MRSA kontakt betegek. Tőlük is el kell küldeni a bakteriológiai vizsgálatokra a mintákat. A tartósan kórházban fekvőkben sokkal könnyebben megjelenik az MRSA. Látogatáskor az MRSA feltőzöttet csak védőruhában: általában műtősköpeny, műtőssapka és maszk, valamint 1xhasználatos vizsgálókesztyű lehet látogatni. A védőruhát levéve egyszerű kézmosás. Gyerek vagy más idült betegségben szenvedő NE látogasson MRSA hordozó beteget.

ZT 2008.11.09. 17:49:48

Köszönöm, sajnos a védőruha csak egy köpenyből állt, se kesztyű se más. Az sajnos már tény, hogy egy kórteremben helyezték el az MRSA és nem MRSA hordozó beteget. Kérdezném, hogy nekem, mint látogató mi a további tennivalóm, ha csak köpeny volt rajtam. Köszönöm

zslog · http://lata.blog.hu 2008.11.10. 17:38:52

ZT: ha csak köpeny van: No I.: vinni vizsgálókesztyűt, sapkát, maszkot. No II.: Szólni az osztályvezető főorvosnak, hogy biztosítsák ezeket a védőeszközöket. No III.: nem vinni semmit és nem nyúlni semmihez és senkihez. Én a második variációt ajánlom. Ha nem megy, szólni a betegjogi képviselőnek vagy a kórházhigienes osztálynak.

Zarahell (törölt) 2008.11.21. 02:05:22

Hú.. Én itt úgy belemerültem az olvasásba, hogy jól be is regisztráltam! Ötvenakárhány hozzászólás után már én sem maradhatok ki! :) De nem kérek tanácsot. :)
Viszont jó sokat feküdtem a Flór kórházban, és szívesen olvasnék a kórház mindennapjairól! Szerettem ott lenni, mert mindenki nagyon kedves és figyelmes volt. :)

Fec 2008.11.27. 15:11:03

4 éve ápolom édesanyámat, és az utóbbi 2 évben mutatták ki nála az MRSA-t. Daganat miatt sugár-, és kemo-kezelést kapott, majd többször operálták, vizeleti-, és székleti-sztómája van, volt (van?) kanül-je vesedialízis miatt. 2 éve operálták a térdét, a sebe nehezen gyógyult. Jelenleg tönkrementek a térdizületei (valószínű MRSA-tól), a vesekezelést korábban a veseműködési próblémák miatt kapta, de tegnap tudtuk meg, hogy már az MRSA miatt volt rá szükség, mert a vese működik. A kanült el kellet távolítani, mert az erek nem bírták, és a napokban keresik a megoldást a további dialízisre, mert az MRSA gyulladásba hozta a vállizületeket.
Az MRSA-ról szinte senki nem tud semmit. Jelenleg idősek otthonában ápolják, ahol korábban közös szobában volt az egészségesekkel. Majd az MRSA miatt felmerült az otthontól való eltanácsolás is, jelenleg elkülönített betegszobában van elhelyezve. Az évek során azt tapasztaltam, hogy a háziorvosoknak sincs sok tapasztalata az MRSA-ról, a tünetekről, kezelésről. Sokszor egy-egy netes fórumon több infót tud szerezni az ember.
A kérdésemmel nem akarok elriasztani senkit, de érdeklődnék, hogy az orvostudomány szerint az MRSA gyógyíthatóságát, kezelhetőségét hasonlíthatjuk az AIDS-hez? Mert ahol felmerül, szinte megbélyegzik az embert, és még nem találkoztam olyannal, aki kigyógyult volna ebből, csupán csak a tünetek enyhültek.

Koltai Ferenc 2008.11.29. 23:55:40

Mivel az MRSA egy baktérium, és vannak hordozók meg fertőzöttek. Gondolom, a hordozó megkapja a baktériumot egy fertőzöttől. Vagy megkaphatja egy hordozótól is (amitől ő is hordozóvá válik)? Vagy hogyan válhat egy hordozó fertőzővé? Melyik gyógyítható (csak a hordozó, vagy a fertőzött is)?

zslog 2008.11.30. 14:30:19

Zarahell: a munkahelyem mindennapjairól nehezebb írni, többek között a beteg- és személyiségi jogok miatt.

Fec: NEM hasonlíthatjuk az AIDS-hez. A megbélyegzék oka a magyar egészségügy rossz helyzete: nincs felkészülve ezen betegek ellátására nincsenek külön kórtermek és külön személyzet ( az ápolási otthonokban sem). A kigyógyulás persze mit jelent? Azt, hogy nem lehet a baktériumot kimutatni a szervezetben? Attól az általános állapot nem feltétlenül javul. Pl. itt egy súlyos, rosszindulatú betegség összetett kezelése után lévő igencsak legyengült immunrendszer, többszörös idült betegségek (pl. idült veseelégtelenség), testidegen anyag (kanül) a szervezetben. A kórokozó "kiirtásával" ezen betegségek nem gyógyulnak meg. Az általános állapot javulása sem várható egyértelműen. Nem kizárólag az MRSA jelenléte okozza ezt az állapotot.

Koltai Ferenc: kösz a kérdést. A hordozó is átadhatja a baktériumot egy másik embernek, aki ezután hordozó lesz. A hordozás önmagában azért veszélyes, mert egy erre fogékony egyénnek (pl. egy műtét után legyengült ellenállóképesség, vagy többszörös idült betegségek: cukorbetegség, társult vesebetegséggel ) átadva a baktériumot abban betegséget okozhat. Gyógyítani: antibiotikummal a beteget kell. A hordozást kezelni kell: lokális szerekkel, higiénés szabályok megtartásával.

Zarahell (törölt) 2008.12.05. 11:55:36

zslog, persze, gondoltam, hogy arról nem lehet. egy szó, mint száz: király a blogod! :)
Megpróbáltam csak serkentőleg hatni, mint egy lelkes olvasó! :)

zslog 2008.12.06. 17:42:58

Zarahell: Kösz. A serkentéssel nincs baj, a serkenőidő a kevés. Ha esetleg van kívánság: milyen témáról írjak - megpróbálom.

ML55 2009.01.17. 10:33:57

.....hm,megkaptam én is,de minden téren belenyúltam a "sűrűjébe"-mivel kórházi dolgozó vagyok......

zslog 2009.01.18. 13:55:52

@ML55: a "köjál" manapság "hygiene" szerint ha betartjuk a kötelező kórházi hygienes előírásokat, nem költözik belénk MrSA. Hogy történt?

ML55 2009.01.18. 14:30:00

néha azért előfordul,hogy "túl nagy a spórolás",pl.a fertőtlenítőszereken is....,no,meg jó lenne általánossá tenni nálunk is az előszűrést,bár,ha nincs elég "keret" a megfelelő elszeparálásra....bonyolult...

zslog 2009.01.19. 10:50:25

@ML55: sok mindenen kellene javítani. Megbetegedést is okoz( ott) az MRSA vagy "csak" kolonizált vagy "csak" kimutatták pl. az orrban a jelenlétét?

ML55 2009.01.19. 14:21:48

tulajdonképpen én szűrettem le magam,mert állandóan folyt az orrom,sorozattüsszentés,égett az orrom..stb,éreztem,hogy több,mint allergia,igen,az orromból tenyésztették ki,sajnos szedtem antibiotikumot,de valószínű keveset,mert 3 negatív után visszajött,most helyi krémet kaptam,s az immunrendszerem igyekszem erősíteni,remélem,kijövök belőle,most már,csak az az egy érdekelne....valóban átjönnek ezek a bacik a szájmaszkon ,gumikesztyűn keresztül is?????mert bizony ezt hallottam!!!!

Buena Vista 2009.06.07. 00:10:45

Tisztelt Katona Zsuzsa!

Édesapám cukorbeteg és lábujj amputáció után néhány nappal rosszullétek gyötörték, így bekerült a belgyógyásztra egy budapesti kórházba. Ma ő hívott, hogy valahova áthelyezik, mert fertőző. A térdén és a csuklóján kialakult eddig köszvénynek hitt duzzanatból mintát vettek és MRSA-t mutattak ki. Délután bementem hozzá, puszit is adtam neki, senki nem mondta mit lehet és mit nem. Amikor megtudtam miről van szó, kértem a nővértől egy fertőtlenítést a kezemen, mert a kézfejemen hámsérülések találhatóak jelenleg. Ő lekezelte Betadinnal, de nem vagyok nyugodt. Apukámmal annyi történt, hogy két kórháztól jött visszautasítás, majd egy harmadikba vitték műtőbe, ahol a térdébe helyeznek egy csövet, hogy kijöhessen a váladék. Amikor hazaértem, minden ruhámat szennyesbe tettem és lezuhanyoztam. Ennyi elég a biztos fertőtlenítéshez? Kellene csináltatnom egy orrnyálkahártyás vizsgálatot?

zslog 2009.06.07. 16:13:42

@Buena Vista: A szabályok (nálunk):
BETEGTÁJÉKOZTATÓ MRSA-HORDOZÁS ESETÉN
KEDVES BETEGÜNK!
Az Önnél fellépő fertőzés okaként a már régről jól ismert Staphylococcus aureus baktérium antibiotikumokkal szemben rezisztens változatát diagnosztizáltuk. Az MRSA rövidítéssel jelölt baktérium jelentőségét, a vele kapcsolatos megkülönböztetett bánásmódot az indokolja, hogy ez a kórokozó az általunk ismert antibiotikumok közül kettőt kivéve valamennyivel szemben ellenálló.
Az MRSA-fertőzött betegek figyelésének, külön kezelésének hármas célja van:
· A beteg a legmegfelelőbb kezelést kapja a gyors és teljes gyógyulás érdekében.
· Más beteg ne kaphassa el a fertőzést.
· A kórokozó ne váljon valamennyi ismert antibiotikummal szemben ellenállóvá.
Céljaink megvalósításához elengedhetetlen az Ön segítsége, ezért az alábbiakban leírtakhoz kérjük együttműködését:
- Kórházunkban külön szobában helyezzük el a teljes gyógyulásig, illetve bent tartózkodása időtartamára.
- Az ápoló és gyógyító személyzet az Ön kezelése során saját és a többi beteg védelmében megkülönböztetett védőköpenyt, maszkot visel. Hozzátartozóinak védelmében kérjük, hogy az Önt látogatók is használják a biztosított védőeszközöket, és látogatásukat napi egy alkalomra egy, maximum két személyre korlátozzák a fertőzés terjedésének meggátlása és a biztonságos betegellátás, valamint a népegészségügyi követelmények teljesítése céljából.
- Amennyiben újra kórházi felvétel válik szükségessé, kérjük, jelezze felvételkor korábbi MRSA-fertőzését.
Otthonában a következők betartását javasoljuk:
1. Kézmosáshoz használjon fertőtlenítő szappant, (pl.: Betadin folyékony szappan, Clarasept folyékony szappan) vagy kendőt (pl.: Bradoman törlőkendő, descorapid törlőkendő).
2. Ágyneműjét szükség szerint, de legalább heti egyszer cserélje. Lehetőleg a család többi szennyesétől elkülönítve kezeljék, és fertőtlenítő mosást alkalmazzanak (95oC, Flórasept mosópor).
3. A fürdő után a ruha cseréje és mosása lehetőség szerint a fenti módon történjen.
4. Ha orra-torka pozitív, ne használjon a család többi tagjával közös evőeszközt.
5. Fokozottan figyeljen a szájnyálkahártya gyakori fertőtlenítő oldattal történő öblögetésére, fogápolásra, fogkeféjének gyakori cseréjére.

Ezt adjuk a betegnek, illetve ezt mondjuk el. Látogatás előtt-után fertőtlenítő kézmosás. Látogatni védőruhában: sapka-maszk-kesztyű. Egyébként MRSA-ra hivatkozva nem lehet a beteg kórházi kezelését elutasítani. Az édesapjának nem ilyen MRSA hordozása van, hanem MRSA-t mutattak ki a gennyben. Tehát MRSA jelen esetben kórokozó, amit kezelni kell. ((Önnél nem kell vizsgálatot csinálni))

n.vali 2009.08.25. 16:36:08

Egy szociális otthonban dolgozom van egy lakónk aki MRSA pozitiv , decemberben állapították meg nála egy kórházban . Azóta már egyszer volt negatív orrváladék lelete de most újból pozitív lett .Menyire lehet veszélyes ez az otthonban lakókra illetve dolgozókra ha nincs rá lehetőség a teljes elkülönítésre .

zslog 2009.08.25. 17:10:07

@n.vali: Az alapvető kórházi higienes szabályok betartása mellett igen kicsi az esély a kórokozó átvitelére. DE ezek a szabályok a szoc.otthonokban lévő lehetőségekhez képest igen szigorúak: beteggel való tevékenységhez védőkesztyű. Egyebekben sok szoc.otthonban lévő és gyakran hospitalizált beteg mrsa hordozó, csak nem tudnak róla.

tomikaoo 2010.02.26. 21:30:42

@zslog: Édesanyámnál kórházi kezelése alatt MSRA-pozitív -ot diagnosztizáltak, de a tenyésztés még folyamatban van. Hazaadták,nem tudom, hogyan lehetséges.

zslog 2010.02.27. 17:21:03

@tomikaoo: Ebben nincs semmi meglepő. Gyorsteszttel mutatták ki? Milyen mintában jelent meg A BACI? Ha nem ez okozza a betegségét, akkor nem mindig kell kezelni.

Mikkamakka gyere haza 2010.08.23. 10:41:38

Kedves Zslog!
Nagyon sokat köszönhetek a Flór Ferenc kórház sebészetének... Egy félrekezelt, perforált vakbéllel kerültem be, és 3 hónapig feküdtem ott. A 3. műtét után diagnosztizálták nálam az MRSA-t. Azonnal elkülönítettek, és egy héten át kaptam a vancomycin-t. Szerencsére sikerült leküzdenem. Utána kihullott a hajam, minden féle fertőzéseket és gombákat összeszedtem. Azóta eltelt néhány év, és az MRSA eltűnt belőlem. Az immunrendszerem elég gyenge azóta is (minden taknyot én kapok el először a családban), de a hajam visszanőtt :)
Szerencsém volt, mert fiatalon estem át ezen az egészen, és remek orvosok valamint tündéri nővérek küzdöttek értem. Azért írtam ezt le, mert annyi ijedt post közé kell egy sikersztori is, és én bátran állíthatom, hogy az MRSA legyőzhető!

erzsike229 2010.09.15. 08:30:07

Kedves Zslog!
Nekem van egy 2 éves lányom, akiről tegnap derült ki, hogy MRSA pozitív. Semmi tünete nincs a picinek. 2 hete azzal vittük el Bőrgyógyászhoz, hogy potyog a körme a picinek. Bőrgyógyász azt mondta: mivel 2009 októbere óta minden hónapba szedett AB-t és a folytonos Felső-légúti fertőzés (de volt januártól- márciusig nehezen gyógyuló Mononucleózisa is) ez okozza nála. Kért laborvizsgálatot és elküldte góckutatásra is, hátha csak a mandulái kell kivenni. A torokleoltás eredménye lett pozitív. Hozzátenném még azt is, hogy a dédimama januárba halt meg, akinek Parotitisből vett sebváladékból tenyészett ki az MRSA. Mit tudok tenni ilyen pici gyereknél?
Kérlek segíts? Köszönettel: Erzsike 229

zslog 2010.09.16. 11:17:01

@erzsike229: tünetmentes MRSA hordozás esetén antibiotikumadása nem javasolt. Gyakori fertőtlenítős kézmosás, a kicsi holmijának külön mosása mellett speciálisan ilyen esetre javasolt orrkenőcs, esetleg szájöblítés merülhet fel. Ilyen kicsi korban javaslom infectológussal konzultálni.

erzsike229 2010.09.17. 18:25:34

@zslog: Köszönöm válaszát. Sajnos nálam is kiderült ugyan ez. A picinek az orrváladék tenyésztése is pozitív, amit most tovább vizsgálnak, hátha pontosabb dg.-t tudnak adni, de azt mondták lehet hogy csak úgy fog meggyógyulni ha kiveszik a gócos manduláit. Ez elképzelhető? Nagyon aggódok ez miatt, mert a Gégészek 3-3,5 éves koráig nem veszik ki csak az orrmandulát.( Én fül-orr-gégészeten dolgozok) Nálunk az osztályon abszolút tanácstalanok, mert még soha nem találkoztak gyerek MRSA-sal, sőt még felnőttel sem.

zslog 2010.09.18. 15:57:32

@erzsike229: Ha gégészeten dolgozik, akkor az 1 szerencsés osztály, mert nincs MRSA. Szerintem nem kell kivenni a panaszmentes mandulákat. DE MINDENKÉPPEN keressen egy gyerekinfektológiában jártas szakembert (pl. Bp.Szt.László kórház), aki válaszolni tud.

Scypio 2010.12.21. 00:39:11

Tisztelt Doktor úr!
Az egyik családtagomat kórházban ápolták, ahol felfekvéses sebe alakult ki, és elkapta az MRSA-t is.

Már egy hónapja itthon van, minden nap kezelik a sebét (pl. Bactobannal), így 1 hete megtudtuk, hogy a mintáiból nem tudták kitenyészteni a baktériumot.

Viszont én minden nap mentem látogatni, és puszit is kapott mindíg, szóval lehetséges, hogy hordozó vagyok.

A kérdésem az lenne, hogy ezzel a történettel van-e 0 %nál nagyobb esélye, hogy én tovább terjesztem ezt a baktériumot, illetve van-e fokozott veszély a terjedésre gyermekek között. Válaszát előre is köszönöm.

zslog 2010.12.23. 17:57:31

@Scypio: ((dokotrnő)). Ha együtt élnek - egy háztatásban - a beteggel, van esélye s baktérium átjutására>0%. A családtagok között előfordulhat a kórokozóhordozás.

Scypio 2011.01.07. 23:49:31

@zslog: Köszönöm a válaszát, Doktornő!

Irinka 2011.02.02. 20:09:57

A férjemnél az mrsa-t másodszor is kitenyésztették a felfekvése miatt,lázas, csigolyával műtött baleset miatt ,lábait nem tudja mozgatni dec.9-óta, tüdőembóliája is volt amiből már állítólag kilábalt.
Nagyon kérem bármit tud, segítsen,mert most kiteszik lázasan egy másik 100km-re lévő kórházba.
Köszönöm.

zslog 2011.02.03. 16:58:40

Irinka: Ezen nem tudok segiteni: a baleset következményeit viseli a férje. Sajnos. Jobbulást kívánok neki.

air_force 2011.03.21. 23:15:49

Kedves Doktornő!

Anyám tavaly nyáron infarktust kapott, ami után újra kellett éleszteni, aztán lélegeztetőgépre kötötték. Egy hétig altatták, majd még másfél hétig tartott mire magához tért. Ezalatt az orvosok szerint fertőzést is kapott, tüdőgyulladása volt, magas lázzal. Miután felébredt, pár napig nem jelentkezett a láz, majd ismét, bár akkor már alacsonyabb volt mint korábban. Sajnos az orvosok eléggé "visszafogottan" tájékoztattak, kerülő úton tudtuk meg egy másik orvostól hogy "vérmérgezése" van. A fertőzésre kapott egyik antibiotikumtól a vesefunkciója jelentősen romlott (ha jól gondolom, ez gyakori dolog). Az altatás alatt pedig kialakult egy nagyon csúnya és mély felfekvése.

Két hónapos kórházi tartózkodás után hazaengedték, nagyjából a következőkkel: láztalan több napja, a szíve rendben, decubitusának gyógyulása még várhatóan hónapokig el fog tartani, illetve a bent használt vénás kanülből MRSA tenyészett ki. Az érfestést nem tudták elvégezni a felfekvésre hivatkozva. Emellett gyulladásra utaló jeleket mutatott a vérképe, ennek legvalószínűbb okaként a felfekvést jelölték meg, miután egyéb szervi elváltozást, gócot, tályogot, stb. nem találtak (azt hiszem, tényleg eléggé alaposan megvizsgálták). Mindemellett előtérbe került a már korábban is "bontakozó" cukorbetegsége.

Azóta több labort csináltak nála. A vesefunkciója rendben van, gyakorlatilag a többi vizsgált paraméter is. A szívét is vizsgálták UH-gal, az orvos szerint tulajdonképpen nincs jele korábbi infarktusnak. Inzulint ad be magának, de egészen kis mennyiséget, 2-3 egységeket naponta 4-szer. A felfekvése egészen gyorsan javult, egészen az utóbbi hetekig. Ez azt jelenti, hogy egy kb. 10x5x5 cm-es sebből mára egy borsónyi nyílt seb maradt, ez azonban most már 1-2 hónapja nem igazán változik.

A kontrollvizsgálat után jelentkezett koszorúérfestésre. Azonban ezt még mindig nem végezték el, mert gyanúsnak találták a felfekvést, és inkább mintát vettek belőle. A laborban a kenetből MRSA tenyészett ki. Erre most Augmentint és Doxycylint írtak föl, a terápia után kell ismét mintát venni és az alapján döntik el hogy elvégezhető-e a coronarographia.

Kérdéseim: tudom, hogy látatlanban nehéz állást foglalni, de sajnos bármennyit is próbálok utána olvasni, nem értem a lényeget. Ő most MRSA fertőzött? Hiszen nem pl. az orrából mutatták ki a kórokozót, hanem egy sebből. De akkor miért nem mondtak semmit nekünk azokról az elkülönítési és higiéniai szabályokról, amelyekről olvasni lehet? Vagy benne van a szervezetében, de nem jutott be a véráramába? (Ezt, mármint hogy bejutott, egyébként említette még a kórházban az egyik orvos, de mintegy mellékesen, csodálkoztam is, hogy nem ez az, amitől igazán félni kell?) Meg a kórházban sem különítették el, vagy ilyesmi, ezt sem igazán értem. Egyéb tünete nincs, ha nem tudnánk, hogy mi volt vele, kifejezetten egészséges ember benyomását keltené. Tehát éli az életét, ahogyan előtte. (Lekopogom :) Vagy lappang jelenleg a fertőzés és bármikor kialakuhat belőle súlyos szepszises állapot?

Kérem, világosítson fel, még ha csak általánosságban is. Eléggé sok kétely van bennem, s nem akarom az orvosokat egy percig sem hibáztatni, de nem igazán tudtam tőlük érdemi információkat beszerezni, akárcsak általában a betegségeiről. Köszönöm előre is.

zslog 2011.03.22. 18:02:47

@air_force: Tényleg a konrétumok nélkül. Ő most MRSA hordozó, a sebváladékban tenyészett ki az MRSA. Kérdés hogy a seb tényleg csak egy kis felületes maradvány vagy van mélyebb járata. Ezt lehet helyileg és szisztémásan kezelni. Mintát csak a sebből vettek, vagy orr, torok, vizelet, vérből is? A koszorúsérfestést az MRSA miatt halasztják: mert egy steril műtőbe kellene bevinni a beteget és vele együtt a kórokozót is. A sebet ki kezeli? Milyen elkülönítésről szeretne hallani? Otthoniról? Az nem megy. MRSA-val kapcsolatos állásfoglalásokban részletesen el lehet ezeket a szabályokat olvasni. pl. itt: www.hazipatika.com/forums/messages/MRSA_fertozes?ftid=2062
Ha van még kérdés: irjon.

air_force 2011.03.22. 21:52:11

@zslog: A sebet egy ideig ápolónő kötözte át naponta (melgisorb kötszerrel), de amikor letelt a maximális háziápolási idő, ő is nagyon meg volt elégedve. Azóta én fertőtlenítem (Octenisept) és kötözöm be laza fedőkötéssel néhány naponta. Igazából ha csak egy ekkora seb lenne rajta valahol minden előzmény nélkül, azt már be sem kötözném, látszólag ennyire jó állapotban van (talán a tegnap írt borsóméret kicsit túlzás is). Hogy van-e mélyebb járata, azt nem tudom, a spray most pl. nem is igen folyt bele (bár var fedi a kis lyukat), de gondolom ez igazából nem mond sokat.

Mintát nem vettek tőle máshonnan. Az év elején a szív kontrollvizsgálat előtt vettek tőle vizelet mintát, de tenyésztés nem történt. Ő akkor arra panaszkodott, hogy fel van fázva, vizelésnél kis fájdalmat érzett (azt hiszem ez nőknél gyakori). A vizeletmintában a Vvt-nél volt 3 + jel, a Fehérjénél pedig 1 + . Erre akkor kapott antibiotikumot, ami után a tünete el is múlt. Utána a háziorvos további vizsgálatokat nem kezdeményezett.

Ha jól értem, akkor a mostani antibiotikumkúra után érdemes lenne orr-, torokváladékból, vizeletből és vérből tenyésztést végeztetni? Vagy a felfekvését mutassuk meg szakorvosnak? Illetve, általános kérdéseim az MRSA-ról: ha valaki hordozó, mint ő, akkor milyen esélyei vannak a tünet nélküli életre? Vagy előbb-utóbb biztosan fertőzött lesz, amit esetleg rizikófaktorok váltanak majd ki?

Válaszait köszönöm előre, illetve a megadott linket is. Egy kevéssel mindig többet tudok meg erről az egészről.

zslog 2011.03.23. 17:24:49

@air_force: Szerintem az AB kúra után kb. 2 héttel érdemes orr-torok-vizelet mintát küldeni bakteriológiára. Azzal a pici sebbel nem kellene talán szakorvoshoz menni. Az MRSA hordozás tünetmentes. Az önmagában panaszt vagy tünetet nem okoz. Ha a beteg fizikálisan jól van, akkor kellene időt hagyni a teljes regenerálódásra, ami néha hónapokat vesz igénybe. Csak ezután lenne érdemes visszatérni a további vizsgálatokra. A nemkórházi környezet "csodákra képes".

air_force 2011.03.23. 21:25:12

@zslog: Kedves Doktornő, köszönöm a válaszokat!

....aniko.... 2011.05.16. 20:23:35

Szeretném megtudni ha én myasténia grávisban szenvedek és egészségügyben dolgozom és most van egy MRSA fertőzött betegünk nagyobb esélyem van e elkapni a fertőzést mint a többi kollégámnak? Köszönöm

zslog 2011.05.17. 17:12:48

@....aniko....: Ha fél a nosocomialis fertőzésektől, megfontolandó a munkahelyváltás. DE ha az összes higienes szabályt betartja, akkor az esélyek nem nagyobbak. DE az MRSA NEM fertőzés, hanem egy kórokozó. A kórokozó hordozást lehet "elkapni". Az pedig nem betegség.

isuze 2017.03.31. 23:02:59

Kedves Zslog!
Pár nappal ezelőtt bementem egy MRSA fertőzött beteghez vérnyomást mérni. Természetesen nem tudtam róla hogy MRSA-val fertőzött, ezt csak később tudtam meg. A kérdésem az lenne, hogy ha mindenféle felszerelés nélkül vérnyomást mértem neki és utána a szemem alatt hozzáértem a bőrömhöz elkaphattam-e.? Természetesen miután kiderült hogy MRSA fertőzötnek mértem vérnyomást azonnal fertőtlenítettem az egész karomat töbször is, sőt még a szemem alatt is egyszer :) (kicsit megkönnyeztem).

zslog 2017.04.03. 17:19:51

@isuze: A legfontosabb: az MRSA nem egy betegség. Ezt nem lehet elkapni. Ez egy kórokozó, amelyik csak néhány antibiotikumra érzékeny. Ez a kórokozó sem okoz mindenkinél betegséget. Sok beteg - főként aki gyakran fekszik kórházban, krónikus osztályos, ápolási otthonban - hordozza az MRSA-t.
Ha a baktérium rákerül pl. a kézre, azt egy tisztességes fertőtlenítős kézmosással el lehet távolítani. Egy egészségügyi intézményben a kézmosás feltételeinek adottnak kell lenni.
((Az is kérdés, hogy miért nem volt ismert a beteg MRSA hordozása?)) Remélem segitettem: Zslog
süti beállítások módosítása