Újságolvastán bukkantam erre a néhány soros hírre. A kolera - betegség több nagy járványával beírta magát a történelemkönyvekbe. Kórokozó Vibrio cholerae nevű baktérium. Elsősorban a baktériummal fertőzött vízzel terjed a járványos területeken. Nem kellően sütött, főzött ételek, kagylók is a baktérium forrásai lehetnek. A betegség lappangási ideje rövid - a baktériumok bejutását követően - 1-2 nap. Enyhe esetekben rövid ideig tartó hányás, hasmenés alakul ki. Súlyosabb esetekben híg, vizes, "rizslé"-szerű hasmenés kezdődik, mely nem jár hasi fájdalommal. Erős, intenzív hányingerrel nem járó hányás alakul ki. A beteg nem lázas, a hányás-hasmenés miatt gyorsan kiszárad. A sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki, és ha a folyadékvesztés nagyfokú a beteg sokkos állapotba kerül, és órákon belül meghal. A beteg a megfelelő folyadékpótlást követően meggyógyul. Azonnali és gyors folyadék-só pótlás szükséges, melyet enyhe esetekben szájon át is lehet végezni, de súlyos betegeknél infúzió adására van szükség. A védőoltás hatékonysága még nem megfelelő, rutinszerű oltást nem javasolnak. A betegség számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban elterjedt; a megelőzés igen egyszerű: megfelelően hőkezelt ételek fogyasztása, tilos tengeri ételeket nyersen fogyasztani, csak kellően tisztított zöldségek és gyümölcsök és csak palackozott folyadék fogyasztása. Ui: naponta kapunk híreket a Mars felszínének vizsgálatairól, szinte rutinszerűen küldünk embereket a világűrbe, robot technológián alapuló műtéti eljárások jelennek meg, súlyos pénzeket költünk tartós mesterséges szív kifejlesztésére és ez a baktérium még mindig halálos lehet.
Utolsó kommentek